Bankéř se spletl v počtu nul a Deutsche Bank omylem odeslala šest miliard dolarů

Peníze do USA omylem? (zdroj: ČT24)

Jeden z amerických hedgeových fondů musel být velmi překvapen, když mu na účtu přistálo od německé Deutsche Bank omylem šest miliard dolarů (143,2 miliardy korun). Podle britského listu Financial Times (FT) stojí za chybou jeden ze zaměstnanců banky, kterému při výpočtu vyšel výsledek s „příliš velkým počtem nul“.

  • Deutsche Bank ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů hospodařila s rekordní ztrátou před zdaněním šest miliard eur (162,5 miliardy Kč). Varovala také, že zřejmě sníží dividendu.

FT se odvolává na informovaný zdroj a píše, že obchodní pokyn zpracovával jeden z nižších členů týmu obchodníků s devizami v červnu, a to v době, kdy byl jeho šéf na dovolené. Obchodník pracoval s hrubým údajem místo čisté hodnoty, takže výsledkem bylo o hodně vyšší číslo. Podobné chyby jsou běžné, taková výše chybné částky je však podle listu vzácná.

Bance se sice podařilo získat od klienta částku hned druhý den zpět, ale i tak je to pro banku, která se teď snaží získat zpět důvěru svých klientů, nepříjemný incident. 

Cesta zpět k důvěře se zkomplikovala

Největší německé bance se totiž po korupčním skandálu stále nedaří obnovit ziskovost. Nejnovější chyba navíc vyvolává otázky ohledně kontroly v bance, zejména proč nebyla transakce zpracována podle takzvaného principu čtyř očí, který vyžaduje, aby každý obchod byl před konečným zpracováním přezkoumán ještě jinou osobou.

Zpráva přichází krátce poté, co Deutsche Bank oznámila restrukturalizaci, kdy banka hodlá divizi investičního bankovnictví rozdělit do dvou částí. Rozdělení je součástí strategické reorganizace společnosti, kterou inicioval její nový generální ředitel John Cryan.

Deutsche Bank o incidentu informovala americkou centrální banku (Fed), Evropskou centrální banku (ECB) a britský úřad pro regulaci finančního trhu (FCA), uvedl britský list. Sama Deutsche Bank ale jeho zprávu odmítla komentovat.

Vydáno pod