Slováci budou mít o tisícovku vyšší minimální mzdu než Češi

Příští rok budou mít Slováci nárok na minimální mzdu ve výši 405 eur (10 980 korun). Patřičný návrh už podepsal premiér Robert Fico, podle kterého má toto zvýšení více motivovat Slováky k práci. Česká minimální mzda bude sice od ledna 9900 korun, tedy o zhruba tisícovku méně než u sousedů, ale čeští zaměstnanci zase v průměru vydělají víc peněz než ti slovenští.

Rozhodnutí levicového kabinetu premiéra Fica o zvýšení minimální mzdy o 6,6 procenta z
letošních 380 eur (10 300 korun) přišlo poté, co se odborům a zaměstnavatelům nepodařilo právě na růstu minimální mzdy dohodnout.

„Chceme, aby se vyplatilo pracovat. Aby ten, kdo si najde práci, dostal více než v případě, že zůstane bez práce a bude odkázán na sociální pomoc státu,“ uvedl Fico a dodal, že úprava minimální mzdy má obecně přispět ke zvyšování výdělků. Průměrná mzda na Slovensku loni vzrostla o 4,1 procenta na 858 eur (23 260 korun).

Minimální mzda pro 113 tisíc lidí

Premiér také uvedl, že minimální mzdu, která v průběhu dvou let vzroste o 15 procent,
pobírá v pětimilionové zemi 113 tisíc lidí. Nejčastěji jde o pracovníky restaurací, ale i zaměstnanců v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu.

Sdružení slovenských zaměstnavatelů upozorňuje, že zmiňovaný nárůst nejnižšího výdělku je překážkou pro zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací a lidí nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu klesla na více než šestileté minimum 11,32 procenta, dlouhodobě je ale vyšší než v celé EU.

Vývoj minimální mzdy v ČR
Zdroj: ČT24

V Česku minimální mzda činí 9200 koruna od příštího roku na základě rozhodnutí kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky vzroste na 9900 korun. Nižší minimální mzdu než Slovensko bude mít z jeho sousedů podle společnosti Profesia také Maďarsko.

  • Na Slovensku minimální mzdu upravuje zvláštní zákon. Stanovuje minimální přidání, pokud se na obnosu nedohodne tripartita. Ta se řídí ekonomickou situací v zemi - hlavně vývojem cen, zaměstnaností, průměrnou mzdou a životním minimem. Zákoník práce pak zvýšení promítá do ostatních tarifů.
  • V Česku nařizuje zvýšení minimální mzdy vláda, vycházet by měla z dohody na tripartitě. Zaměstnavatelé a odboráři se obvykle ale na částce neshodnou.
Vydáno pod