Dukovanům končí licence na provoz prvního bloku, požádali o prodloužení

Stávající desetileté povolení pro první blok Dukovanům skončí 31. prosince. Firma ČEZ, která jadernou elektrárnu provozuje, už ale požádala o povolení dalšího provozu. Reaktorový blok je kvůli tomu také odstaven a prochází kontrolou.

„Výsledky potvrzují, že stav tlakové nádoby je na takové úrovni, že minimálně dalších deset let můžeme reaktor bezpečně a spolehlivě provozovat,“ uvedl mluvčí jaderné elektrárny Jiří Bezděk. Právě stav tlakové nádoby reaktoru je určující pro další provoz prvního bloku. Od 28. srpna je podle plánu odstaven. Vedle kontroly zařízení se v bloku také dokončují investiční akce a výměna pětiny jaderného paliva. Odstávka je naplánována na dva měsíce.

Do elektrárny denně včetně víkendů a svátků míří asi dva tisíce odborníků. Kromě zaměstnanců to jsou i stovky externích dodavatelů a specialistů. Nejmodernější technikou kontrolují každou část reaktoru.
Radovan Daněk
redaktor ČT

Kontrola tlakové nádoby se provádí jednou za osm let. Z reaktoru kvůli tomu muselo být nejdříve vyvezeno do sousedního bazénu s vodou všech 349 palivových souborů a také další zařízení. Prověrka dvanáct metrů vysoké a 215 tun vážící ocelové nádoby pak probíhala týden v nepřetržitém provozu, stěny byly zkoumány i ultrazvukem. Příští týden ještě vyndají svědečné vzorky, které jsou tvořeny stejným materiálem jako tlaková nádoba. V laboratořích budou zjišťovat míru jejich degradace.

Reaktory jsou v dobrém stavu, první je ale zkrátka nejstarší

„První blok byl do provozu uveden jako první a jeho tlaková nádoba byla zatížena provozními vlivy více než u zbývajících reaktorů,“ přiblížil mluvčí. První blok zprovoznili v květnu 1985, poslední pak začal fungovat v červenci 1987. Reaktory zbývajících tří dukovanských bloků tak vykazují ještě lepší výsledky.

Aktuálně ale zůstává v provozu pouze jeden reaktorový blok. Kromě prvního tak neprodukují elektřinu ani bloky číslo dvě a tři, a to kvůli mimořádným kontrolám svárů. Jejich odstávky začaly 18. a 19. září a potrvají zhruba měsíc. Druhý blok by mohl být spuštěn ještě o několik dní později. Pracovníci chtějí využít odstávky a rovnou opravu parogenerátoru, s kterou počítali až na příští rok.

Do konce roku by mělo být o licenci rozhodnuto

Dukovany mají instalovaný výkon kolem dvou tisíc megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Jaderná elektrárna Dukovany měla být podle původního projektu v provozu 30 let.

ČEZ chce modernizacemi zařízení životnost podstatně prodloužit. „V posledních deseti letech tvořily celkové investiční náklady desítky miliard korun,“ uvedl mluvčí. O prodloužení licence by měl Státní úřad pro jadernou bezpečnost rozhodnout do konce roku.

Události ČT: Díky odstávce v Dukovanech ukázal reaktor své útroby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod