Miliardový tendr Lesů ČR opět vyhrál Babišův Uniles

Lesnické práce a prodej dřeva v letech 2016 až 2020 bude pro státní podnik Lesy České republiky (LČR) provádět společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše – vyplývá to z přehledu podaných nabídek, který Lesy ČR zveřejnily na svém webu. Firma v tendru 2016+ podala nejlepší cenovou nabídku na 12 z 57 soutěžených jednotek, a má tak šanci získat dvanáct kontraktů. Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se celkem soutěží, jsou necelé tři miliardy korun.

Uniles vyhrál i loni v tendru 2015+, kdy z 33 soutěžených kontraktů získal osm smluv. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry 2016+ se týkají zhruba pětiny území.

Za Unilesem se se sedmi nejlepšími nabídkami umístila Kloboucká lesní. Pět jednotek by mohla získat firma Progles a po čtyřech firmy Aclesia a LST. O všech 57 jednotek by se mělo podělit 21 firem. Celkem nabídky do tendru podalo 39 firem, téměř polovina z nich tedy odejde z tendru s nepořízenou.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ocenil, že se do tendru přihlásily i malé firmy a to, že některé společnosti se také ucházely o zakázku poprvé. Podle něj tak generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád splnil úkol, který dostal při nástupu do funkce, tedy otevřít tendry více firmám.

Generální ředitel společnosti Uniles Libor Vaněček považuje předběžné výsledky za úspěch. „I když půjde o pokles zakázek pro Lesy ČR. Uniles v tendru získal pro rok 2016 menší objem lesnické činnosti, než jaký měl u Lesů ČR v letos končících zakázkách,“ řekl Vaněček.

Jurečka upřesnil, že Uniles obhajoval lesnické jednotky o původní velikosti necelých sto tisíc hektarů, přičemž v tomto tendru může získat maximálně zhruba 76 tisíc hektarů. U dalších zákazníků firma podle Vaněčka plánuje udržet objem lesnické výroby na hodnotách letošního roku.

Obálky s nabídkami Lesy ČR veřejně otevřely ve čtvrtek a nyní hodnotí a kontrolují, zda nabídky splňují všechny náležitosti a požadovaná kvalifikační kritéria, uvedla mluvčí Eva Jouklová. Pokud by firma s nejlepší nabídkou odmítla uzavřít smlouvu, přijde o složenou jistinu a soutěž se bude na dané jednotce opakovat. Hodnotícím kritériem je cena. Smlouvy s vítězi by měl podnik uzavírat na přelomu října a listopadu. Práce by měly firmy zahájit od 1. ledna 2016.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soutěžené jednotky jsou trojího druhu a nejsou stejné. Z celkem 57 jednotek se na 36 soutěží takzvaná komplexní zakázka, která je nejhodnotnější a firmy o ní měly největší zájem. Vítěz na jednotce dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Hodnota prací se u těchto 36 jednotek předpokládá 2,753 miliardy korun.

Uniles v této části dal nejlepší nabídku na deseti jednotkách, Kloboucká lesní na šesti a po třech mají Aclesia a Stora Enso Wood Products Ždírec. O komplexní zakázku mělo zájem 33 firem, alespoň jednu jednotku by mělo získat 16 z nich.

Sedmnácti jednotek se týkají zakázky v odhadované hodnotě 228 milionů korun zaměřené pouze na pěstební činnosti. Na čtyřech jednotkách LČR jde o těžbu a prodej dříví, celková hodnota je 30,6 milionu korun. Do tendru na pěstební činnost se přihlásilo 22 firem a na těžbu s prodejem dřeva 14 firem.

Změna oproti loňsku

Hlavní změnou v nynějším tendru 2016+ proti tendru 2015+ je zvýšení počtu soutěžených územních jednotek na 57 z 33. Podnik chce drobením jednotek udržet konkurenci mezi zájemci o zakázky a umožnit získání kontraktu více uchazečům, a to i z řad menších podniků.

V loňském tendru 2015+ se za Unilesem umístila firma LST s pěti kontrakty. Firmy PETRA a Kloboucká lesní získaly čtyři kontrakty. Vítězství Unilesu loni kritizovaly opoziční strany. Například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura vítězství Unilesu označil za další příklad střetu zájmů ministra financí. Babiš střet zájmů odmítl.

  • Rumburský Uniles, který Agrofert ovládl v roce 2011, je účastníkem lesnických tendrů a obchodním partnerem LČR asi 20 let.
  • V minulých tendrech Lesů ČR Uniles výrazněji uspěl v roce 2013, kdy LČR soutěžily jednotky po zkrachovalé firmě Less & Forest. Ze 32 soutěžených jednotek tehdy Uniles získal osm. Pro lesnickou část Agrofertu to byl první výraznější úspěch.
  • Například v tendru 2013+ získaly firmy z Agrofertu Uniles a Wotan Forest ze 30 jednotek dohromady jen tři jednotky, v obřím tendru 2012+, kdy se soutěžilo celé území Lesů ČR, z 94 jednotek získaly osm smluv. V letošním dodatečném půlmiliardovém tendru Lesů ČR, kdy se soutěžilo deset jednotek, Uniles nezískal ani jedno první místo.
Vydáno pod