Babišův Uniles uspěl v miliardovém tendru Lesů ČR

Praha – Největší podíl kontraktů v tendru na lesnické práce a prodej dřeva, který vypsal státní podnik Lesy České republiky, získala firma skupiny Agrofert jménem Uniles. Jejím vlastníkem je současný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ozvala se proto kritika opozičních parlamentních stran. Celkem Lesy ČR vybíraly ze zájemců pro 33 kontraktů pokrývajících pětinu lesů podniku, Uniles zvítězil v osmi případech ze třiceti dosud uzavřených.

Tendr vypsaly Lesy ČR v červenci letošního roku, ve většině případů se soutěžilo o komplexní zakázku na roky 2015 až 2019, která zahrnuje lesnické práce, těžbu dřeva i jeho prodej. Předpokládaná cena soutěžených lesnických prací byla asi dvě miliardy korun. Osm kontraktů získal Uniles skupiny Agrofert, vyhrané jednotky v souhrnu představují potenciální roční těžbu asi 300 000 metrů krychlových dřeva.

Opoziční strany si stěžují na střet zájmů majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše. „V normálně fungující demokratické zemi by bylo něco takového nepředstavitelné,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Babiš podezření ze střetu zájmů odmítá. „To jako teď budou moje firmy diskvalifikovány? Proč by nemohly vyhrát soutěž s nejlepší cenou? Jsou to nesmysly, nikdo není víc sledovaný než já,“ hájil se ministr. „Společnost Agrofert je přesvědčena, že tendr Lesů ČR probíhal maximálně transparentně. Společnost Uniles předložila nabídku, která ve všech směrech vyhovovala hodnotícím kritériím, a proto ve veřejné zakázce uspěla,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle Lesů ČR firma Uniles v osmi částech veřejné zakázky nejlépe vyhověla požadovaným kritériím. „Uniles je účastníkem lesnických tendrů a obchodním partnerem LČR již asi dvacet let, tedy dávno předtím než do ní majetkově vstoupila společnost Agrofert,“ zdůraznil mluvčí státních lesů Zbyněk Boublík. Hodnoticím kritériem podle něj byla nabídková cena, přičemž podmínkou pro účast v tendru bylo splnění kvalifikačních předpokladů.

„Po pravdě řečeno mě vůbec nepřekvapilo, že se firma Uniles umístila dobře. Ta firma je dost veliká, osm ze 30 získaných zakázek odpovídá zhruba čtvrtině, což býval tržní podíl, který měla na zakázkách Lesů ČR i v minulosti,“ uvedl v Událostech, komentářích ekonom Miroslav Zámečník, který byl dříve předsedou dozorčí rady Lesů ČR. Zároveň ale dodal: „Dával bych na zvážení, zda v dozorčí radě státního podniku, který obchoduje s firmami z impéria Andreje Babiše, by měl být zástupce hnutí ANO.“

Miroslav Zámečník: Firma Uniles mívala čtvrtinový podíl i dříve (zdroj: ČT24)

Lesy ČR dále uzavřely po čtyřech smlouvách s firmami PETRA, LST a Kloboucká lesní (alespoň v jednom kontraktu zvítězilo jedenáct společností). Státní podnik podepisoval smlouvy výhradně s vítězi tendrů. „Naším cílem je vyhnout se jakémukoliv podezření z korupce či spekulacím o průběhu tendrů,“ uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

O výsledku zbývajících tří kontraktů není ještě rozhodnuto. O jednom by mělo být jasno tento týden, dalšími dvěma se zabývá antimonopolní úřad. Účastníci tendru na ně totiž podali námitky, s nimiž Lesy ČR nesouhlasily. Podle informací ČTK na dvou námitkami napadených jednotkách vyhrály Uniles a LST. „Termín uzavření smluv pro tyto dvě části tedy závisí na dalším postupu ÚOHS,“ dodal Boublík.

Víceleté tendry o práce na území státních lesů začaly Lesy ČR vypisovat po roce 2012, kdy zavedly senátní cyklus, při němž se každoročně soutěží o jednu pětinu území. V roce 2014 získalo nejvíc kontraktů Stora Enso Wood Products Ždírec. Lesy ČR do konce října vytvořily hrubý zisk 5,65 miliardy korun, celoročně plánují rekordní zisk 5,68 miliardy korun. Těžba by měla letos dosáhnout menšího objemu než loni – 8,017 milionu metrů krychlových.