Amazon nabírá, OKD propouští. Lidí bez práce je ale stále méně

Úřad práce přinesl dobrou zprávu – srpnová nezaměstnanost klesla oproti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu a činila tak 6,2 procenta. I když pozitivní čísla podporuje například otevření pobočky Amazonu, který zatím zaměstnal přes tisíc lidí, jinde na tom tak dobře nejsou – na Ostravsku přijde ještě letos o práci dalších 150 zaměstnanců OKD.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský potvrdil, že společnost na konci srpna skutečně schválila další propouštění v dělnických pozicích. Už na jaře společnost propustila zhruba tři sta zaměstnanců, stejný počet také na konci roku 2014.

Odbory s jakýmkoliv dalším propouštěním kmenových zaměstnanců nesouhlasí. „Je potřeba snižovat stavy v dodavatelských firmách, což vedení společnosti slibovalo. Pokud se to nepovede, jsme připraveni to řešit i soudně,“ uvedl předseda hornických oborů Jaromír Pytlík. Podle vedení OKD jsou ale právě v dodavatelských společnostech kvalifikovaní lidé, které potřebuje. „Velmi bedlivě zvažujeme, kdo má být propuštěn. S odboráři o tom budeme v příštím týdnu jednat,“ uvedl Čelechovský.  Celkem by OKD mělo letos opustit asi tisíc lidí včetně odcházejících do důchodu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Navíc je v ohrožení dohoda mezi státem a majitelem OKD New World Resources z loňského června, která udržuje při životě prodělečný Důl Paskov. Firma ho chtěla zavřít do konce roku 2014. Za podmínky, že stát přispěje 600 milionů na sociální programy horníků, má být zachována jeho životnost do konce roku 2017 a tím i práce pro asi 1800 zaměstnanců. Jenže dohoda má i další podmínku. V případě, že by tři čtvrtletí po sobě klesla cena uhlí pod 110 dolarů za tunu, by přestala platit. Podle ministerstva průmyslu a obchodu právě to hrozí. Vláda by se tématu měla věnovat na začátku září.

V Moravskoslezském kraji propouští také ocelárna Vítkovice Steel, která na konci září zavírá. Asi třicet z 250 zaměstnanců přejde do Světlíkových Vítkovic. 

Amazon má velké plány

O práci se na rozdíl od horníků z OKD nemusí bát lidé kolem Dobrovíze u Prahy, kde v úterý zahájil plný provoz sklad amerického internetového obchodu Amazon. Do roku 2018 zde najde práci 2000 stálých a další 3000 sezonních zaměstnanců. Nyní už je zde zaměstnáno 1500 stálých zaměstnanců. 

„Na konci týdne skončí nábor kmenových zaměstnanců, těch bude letos 1600,“ uvedla manažerka personalistiky Amazonu Šárka Semeráková. Během letošní předvánoční sezony by podle ní mohlo získat práci v centru až 2000 sezonních pracovníkům, některým z nich podle Semerákové pak Amazon nabídne stálé zaměstnání. 

Amazon startuje (zdroj: ČT24)

Firmy budou nabírat i na podzim

Ze studie Index trhu práce, kterou vypracovala společnost Manpower, vyplývá, že zaměstnavatelé budou v posledních třech měsících roku už jenom opatrně zvyšovat počty svých zaměstnanců. Přijímat chce šest procent firem, propouštět hodlá pět procent. Průzkumu se zúčastnilo 750 českých firem.

Výsledky našeho průzkumu ukazují na pokračování pozitivního trendu na trhu práce, který se ale netýká ekonomiky jako celku. Silné náborové aktivity pozorujeme především ve velkých společnostech s více než 250 zaměstnanci. Jejich poptávka silně roste a tyto firmy hlásí nedostatek vhodných talentů.
Jaroslava Rezlerová
generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika

Celkem 86 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců. Pro předchozí čtvrtletí plánovaly pracovníky propouštět dvě procenta firem, nabírat hodlalo devět procent, což byl nejoptimističtější výsledek od začátku roku 2008.

Někde se propouštění nevyhnou

Jak ale ostatně potvrzuje i případ OKD, zaměstnavatelé v sedmi z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší trh práce hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem minus 17 procent a státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s indexem minus devět procent. Pesimistickou předpověď hlásí právě těžba nerostných surovin s minus osmi procenty a stavebnictví s minus pěti procenty.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

A není to pouze OKD. Také americká firma Caterpillar propustí do konce roku všech více než 200 zaměstnanců divize Caterpillar Global Mining Czech Republic (bývalé Bastro) v Ostravě-Radvanicích. Důvodem je zvyšující se konkurence na trhu zařízení pro důlní těžbu. Výrobu firma přesunuje do Číny, informoval server novinky.cz.

Problémem je struktura ekonomiky. Problém vidím zejména v dolech. To je a bude koule na noze. Lidé z dolů si těžko najdou jinou práci a doly nemají s klesající cenou uhlí perspektivu.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

Nejsilnější index předpovídá velkoobchod a maloobchod s indexem plus osm procent, zpracovatelský průmysl s plus třemi procenty a finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům s plus dvěma procenty. 

A naopak tyto pozitivní výsledky podporují zprávy o tom, že Tatra bude rozšiřovat svou výrobu a tím pádem také nabírat nové lidi nebo že brněnský start-up SkyPicker.com, který provozuje vyhledávač levných letenek, přijme do konce roku sto nových zaměstnanců.

Podívejte se, jak je na tom s nezaměstnaností váš region:

Nezaměstnanost klesá a klesá

„Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla. Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin se nadále zvyšoval počet volných pracovních míst – rekordní nárůsty v tomto ohledu hlásí všechny regiony,“ komentovala srpnová čísla zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Podíl nezaměstnaných se po měsíční přestávce vrátil na 6,2 procenta, což je nejméně od roku 2011, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Počet nezaměstnaných klesl nejníže od první poloviny 2009. Srpnové snížení počtu lidí bez práce téměř vyrovnalo rekord loňského osmého měsíce, čímž se letošní srpen představil jako druhý nejúspěšnější v historii. Jak dokládá vývoj volných pracovních míst, který meziměsíčně přidal dalších skoro 6000, poptávka po pracovní síle v české ekonomice zůstává vysoká.

„Sezonní práce končí až v říjnu, listopadu, takže během září a října bychom měli vidět ještě další pokles nezaměstnaných. Čekáme, že by to celkové číslo mohlo poklesnout až na zhruba šest procent," dodává analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Na trhu práce je vidět pozitivní vliv silného oživení, kterým česká ekonomika nyní prochází, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Pozice Česka se vylepšuje i ve srovnání s ostatními zeměmi EU a nyní je druhou zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé Unie. Situace se začíná zlepšovat i u mladých lidí do 25 let s tím, jak se absolventům daří nacházet práce. Během podzimu nezaměstnanost v ČR ještě dále klesne a existuje velká šance, že se dokonce dostane pod hranici šesti procent, dodal.

  • Před rokem v srpnu míra nezaměstnanosti činila 7,4 procenta a počet lidí bez práce od té doby klesl o 84 559. Proti minulému měsíci ubylo 5675 nezaměstnaných. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v srpnu 434 497 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce.
  • Volných pracovních míst v srpnu přibylo na 103 768. Bylo to o 49 044 víc než před rokem, proti červenci se počet míst zvýšil o 5713. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 4,3 uchazeče. Nejvíce lidí, víc než 17, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Chomutov. Na opačné straně pořadí skončilo Prachaticko s 1,2 zájemce na jedno místo a Domažlicko s 1,5 uchazeče.
  • Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 60 okresů, nárůst hlásí šest regionů. Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci srpna nadále na Mostecku, kde činila 11,7 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha-východ s 2,8 procenta.