Stravenky se z papíru přesouvají na elektronické karty

Stravenky míří do elektronické podoby. Některé firmy už přecházejí z papírových kuponů na předplacené karty, které fungují podobně jako platební karty. Obsluha i zákazníci si pochvalují především jednodušší manipulaci – odpadá totiž složité přepočítávání.

Stravenky jsou jednou z nejběžnějších výhod, kterou české firmy poskytují. Dostávají je zaměstnanci asi tří čtvrtin společností, což představuje celkem 1,25 milionu lidí. Ti si za oběd nad rámec stravenky, která má v průměru hodnotu 75 korun, připlatí 25 korun.

Nyní se systém stravenek podstatně zjednodušuje. Zatímco papírové kupony musel personál pracovně přepočítávat, u elektronické karty stačí jen pípnutí. „Když jdu na nějaký pracovní oběd s obchodním partnerem, tak je lepší samozřejmě zaplatit kartou než vytahovat stravenky,“ říká Tomáš Kovařík.

„Je to klasická předplacená karta. Zaměstnavatel vám nabije peníze na kartu místo, aby vám dal papírové stravenky,“ popisuje generální ředitel společnosti Edenred Martin Bulíř. Karty této firmy zatím přijímá více než 1200 restaurací a každým dnem přibývají další. A elektronické stravenky už testuje i konkurenční Sodexo, které je chce do ostrého provozu zavést na podzim.

K dispozici bude i mobilní aplikace

Zákazník může kromě platebního terminálu využít také aplikaci v tabletu nebo chytrém telefonu. „Večer na konci směny nemusím počítat každou stravenku zvlášť, ale prostě si dám uzávěrku a mám to hned,“ je spokojen i provozní restaurace La Republica Martin Švančárek.

Pro úspěch nové technologie bude zásadní široká dostupnost. „V průzkumech nám vyšlo, že pokrytí terminály by mělo být na úrovni alespoň 70 procent stávající papírové stravenkové sítě. Je to ekvivalent nějakých 20 000 restaurací a obchodů. Práce na budování sítě bude samozřejmě dlouhá a bude začínat ve velkých městech,“ vysvětlil ředitel rozvoje Sodexo Tomáš Kopřiva. Dodal, že firma nepočítá s přenositelností karet. „Podle zákoníku práce by to měl být zaměstnanec, kdo bude čerpat benefit.“

Zavedení elektronických stravenek nicméně neznamená konec těch papírových – firmy si budou moci nadále vybrat, jaký typ stravenek svým zaměstnancům nabídnou.