Fischer podal ústavní stížnost kvůli zabaveným letadlům

Kvůli zadržování dvou letadel Boeing 737 v konkurzní podstatě podal podnikatel Václav Fischer ústavní stížnost. Ta míří proti rozhodnutí soudů, u kterých neuspěl s žalobou na stát. Nahradit chtěl škody za 330 milionů korun. Letadla totiž konkurzní správce prodal v dražbě. Podle soudu ale do konkurzní podstaty nepatřila.

Podnikatel v cestovním ruchu Václav Fischer se na Ústavní soud se obrátil poté, co mu Nejvyšší soud a obecné soudy nárok na náhradu škody neuznaly. Žaloval stát na základě vyhraného sporu o vlastnictví dvou letadel Boeing 737 z ledna 2014. Nejvyšší soud ale jeho aktuální žádost o náhradu škody nepřipustil.

Fischer chtěl od státu peníze za snížení hodnoty letadel i ušlý zisk na leasingových splátkách. Firma Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) tak neuspěla s dovoláním, které soud částečně odmítl, částečně zamítl. Nárok na náhradu škody předtím neuznaly ani obecné soudy. Dovolání čekalo na rozhodnutí několik let.

Ve firmě AMF míval Fischer podle dostupných informací většinový podíl, letouny sloužily v jeho někdejší letecké společnosti. Na letadla v konkurzní podstatě společnosti Charter Air (bývalý Fischer Air) si zároveň dělala nárok společnost AMF, a proto se domáhala jejich vyloučení z konkurzní podstaty. Fischer konkurz považuje za bezdůvodný a neplatný od samotného začátku. Správce i přesto stroje prodal. Jejich prodejní cena přitom činila zhruba 40 milionů korun, což byl zlomek původní hodnoty. Oba letouny kvůli složitým soudním sporům stály téměř pět let na Ruzyni.

  • Fischer založil v roce 1996 společnost Fischer Air, aby vozila klienty jeho cestovní kanceláře na dovolenou.
  • V roce 2003 vypluly na povrch finanční potíže Fischerových firem a novým majitelem se stala společnost K&K Capital Group miliardáře Karla Komárka.
  • Následovala série sporů o značku Fischer. V roce 2005 se Komárek rozhodl letecký byznys kvůli ztrátovosti ukončit a někdejší Fischer Air, přejmenovaný na Charter Air, skončil v roce 2006 v konkurzu, kam byly zařazeny i Fischerovy boeingy.
Vydáno pod