Čistý zisk ČEZu klesl v pololetí o desetinu na 15,4 miliardy

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v pololetí meziročně klesl o 11 procent na 15,4 miliardy korun. Tržby vzrostly díky růstu prodeje elektřiny, plynu i tepla o procento na 102,9 miliardy korun. Výsledky mírně překonaly odhady analytiků.

Za meziročním poklesem o 4,4 miliardy korun stojí podle společnosti zejména další pokles realizačních cen elektřiny způsobený krizí na evropských energetických trzích. V roce 2014 byl také mimořádný výnos z ukončení dlouhodobého obchodu na prodej elektřiny z výroby.

Pro letošní rok nicméně společnost očekává čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 27 miliard korun. „Loni jsme zahájili rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení prodeje elektřiny (+8 procent), tepla (+9 procent) a zejména prodeje plynu (+28 procent). Současně se nám podařilo snížit stálé provozní náklady o více jak miliardu korun,“ uvedl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Úspory byly vidět, už v druhém pololetí loňského roku i letos, ale klesající trend cen elektřiny po celé Evropě je silnější a dál tlačí na vývoj zisku navzdory úsporám.
Tomáš Sýkora
Hlavní analytik Patria Finance

Beneš dodal, že s ohledem na prodloužení odstávky Jaderné elektrárny Temelín a posunu dokončení stavby nového uhelného zdroje v Ledvicích se firmě nepodaří zvýšit objem výroby v jaderných a uhelných zdrojích. Plánovaná odstávka druhého bloku v Temelíně začala 18. dubna a měla původně skončit v polovině června. Blok ale dosáhl plného výkonu až minulé pondělí. Problémy způsobila vnitřní netěsnost parogenerátoru.

Sýkora: Trend klesající ceny elektřiny tlačí na vývoj zisku (zdroj: ČT24)

Analytici očekávali pololetní čistý zisk firmy mezi 14 a 15 miliardami korun, výsledky je tak mírně překonaly.

"Po zkušenostech z prvního čtvrtletí, kdy čísla čistého zisku ČEZ zaostala za očekáváním trhu, byly tržní odhady nyní o něco opatrnější."
Petr Hlinomaz
analytik BH Securities

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota upozornil, že ČEZ o dvě miliardy na 68 miliard korun snížil svůj celoroční cíl provozního zisku EBITDA. Výhled čistého zisku očištěného o mimořádného vlivy zůstal beze změny na 27 miliardách korun. "Důležité je, že se nemění cíl pro čistý zisk. Z čistého zisku se totiž vyplácí dividenda," řekl  Trampota.

Výsledky hodnotíme pozitivně, především z pohledu překvapivých tržeb i čistého zisku. Společnosti se daří navyšovat objemy prodejů v ČR i v zahraničí, což převýšilo pokles vyrobené elektřiny kvůli neočekávaným odstávkám jaderných elektráren.
Lenka Dvořáková Švejdová
analytička skupiny Roklen

Analytička dále podotkla, že na provozní úrovni se ve výsledcích pozitivně projevil například vyhraný soudní spor se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) v hodnotě 1,07 miliardy korun. SŽDC letos s ČEZ prohrála po pěti letech soudní spor o neodebranou elektřinu.

ČEZ už také obdržel letošní splátku 0,6 miliardy korun od albánského státu. S Albánií se na konci června minulého roku domluvil, že od ní získá do roku 2018 v ročních splátkách zhruba 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy korun), tedy částku zhruba odpovídající jeho počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje.