Počet turistů se zvýšil o desetinu, nejvíc přibylo Číňanů

Ve druhém čtvrtletí navštívilo Českou republiku o 9,3 procenta turistů víc než ve stejném období loni. Přibylo tuzemských i zahraničních hostů. Oznámil to Český statistický úřad, podle kterého strávil v průměru každý turista v Česku 2,6 noci. Výrazně vzrostl počet návštěvníků z Číny, kterých přibylo skoro 47 procent.

Růst počtu turistů trvá již pět kvartálů za sebou. Tentokrát výrazněji přibylo návštěvníků z Česka (10,4 procenta) než zahraničních hostů (8,4 procenta). Nejvíce turistů z ciziny přijelo opět z Německa. Západní sousedé tvořili více než pětinu zahraniční klientely a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,8 procenta.

Druhou nejpočetnější skupinou zahraničních návštěvníků byli obyvatelé Spojených států amerických s meziročním zvýšením příjezdů o 15,1 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko s nárůstem o 16,1 procenta.

„Pokud se podobné tempo růstu udrží i ve druhé polovině roku, můžeme letos očekávat další rekord. Do ČR by mohlo přijet přes 8,5 milionu zahraničních turistů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Loni se v hotelech a penzionech ubytovalo 8,1 milionu turistů z ciziny.

Pomohly velké sportovní akce

Podle státní agentury CzechTourism se do rostoucího zájmu zahraničních turistů o Českou republiku promítla mimo jiné intervence ČNB, která oslabila korunu. Kromě toho se projevil dopad velkých akcí jako mistrovství světa v hokeji či mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let.

„Když se podíváme na čísla za Moravskoslezský kraj, kde se konala část mistrovství světa v hokeji, tak tam máme nárůst jak zahraničních návštěvníků, tak domácích téměř o třicet procent. Takže tam se ta akce určitě projevila,“ potvrdila vedoucí oddělení výzkumů a analýz Markéta Vogelová.

Znovu se ale propadl počet turistů z Ruska, oproti druhému kvartálu loňského roku jich přijelo o 34,4 procenta méně. Rusové tak v porovnání národností obsadili až pátou příčku, když je překonali Poláci s nárůstem o 3,8 procenta. Nejvýrazněji pak přibylo návštěvníků z Číny, a to 46,9 procenta. Číňané dokonce předstihli v počtu ubytovaných i své sousedy z Jižní Koreje.

Z jednotlivých kategorií ubytovacích zařízení se dařilo kempům, kterým stoupla návštěvnost o 10,5 procenta. Nejvíce hostů ale měly hotely, kterým se meziročně zvýšila návštěvnost o 9,9 procenta na 3,3 milionu. Lázeňská zařízení navštívilo 193 000 hostů, o 0,7 procenta více než ve stejném období loni. Snížil se však počet zahraničních návštěvníků lázní (o 5,7 procenta).

Z pohledu regionů nejvíc turistů přibylo v Královéhradeckém kraji, kde nárůst dosáhl 15,5 procenta. Dařilo se také Plzeňskému a Zlínskému kraji se shodným růstem o 14,3 procenta. Nejnižší meziroční přírůstek (2,5 procenta) zaznamenal Jihomoravský kraj.

Vydáno pod