Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala prodávalo řeznictví kuřecí řízky takzvaně „na váhu“. Spotřebitelé je tedy nemohou rozpoznat na základě obalu. Obezřetní by nicméně měli být hlavně zákazníci, kteří v Jantaru nakupovali mezi 1. a 5. červencem. Pokud má někdo inkriminované maso doma, může je vrátit v prodejně.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Bakterie salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.
Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění salmonelózou obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Naposledy se salmonela objevila v potravinách v polovině června. Tehdy se také jednalo o zásilku z Polska, konkrétně o tři tuny kuřecího masa. Veterináři nechali stáhnout tři tuny zmraženého kuřecího masa z Polska se salmonelou rovněž v dubnu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodli na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí.