Polské kuřecí obsahovalo salmonelu. Už je rozprodané

Praha – V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka o hmotnosti 210 kilogramů je již rozprodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích. Upozornila na to Státní veterinární správa.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala prodávalo řeznictví kuřecí řízky takzvaně „na váhu“. Spotřebitelé je tedy nemohou rozpoznat na základě obalu. Obezřetní by nicméně měli být hlavně zákazníci, kteří v Jantaru nakupovali mezi 1. a 5. červencem. Pokud má někdo inkriminované maso doma, může je vrátit v prodejně.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Bakterie salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění salmonelózou obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Naposledy se salmonela objevila v potravinách v polovině června. Tehdy se také jednalo o zásilku z Polska, konkrétně o tři tuny kuřecího masa. Veterináři nechali stáhnout tři tuny zmraženého kuřecího masa z Polska se salmonelou rovněž v dubnu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodli na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí.