Koruna je nejsilnější od zavedení intervencí

Praha - Kurz 27,04 korun za euro - na takovou hodnotu se během dneška dostala česká měna, která tak dosáhla nejsilnější úrovně od zavedení intervencí na konci roku 2013. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Intervence zahájila Česká národní banka (ČNB) 7. listopadu 2013 a silnější než dnes byla koruna naposledy 12. listopadu 2013, kdy byla na kurzu 27,02 Kč/EUR. Podle analytiků ale koruna zřejmě dále posilovat nebude.

Prostřednictvím prodeje korun a nákupem cizích měn se ČNB brání posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechává kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Oslabení kurzu koruny mělo za úkol zamezit deflaci, která ekonomiku právě na konci roku 2013 ohrožovala. Na trhu centrální banka tehdy působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Na začátku letošního roku koruna krátkodobě oslabila nad 28 korun za euro. Od června ale kurz vytrvale klesal a v posledních dnech se opět přiblížil hranici 27 korun. Letos v červnu bankovní rada ČNB zopakovala, že bude v intervencích pokračovat a bránit posílení koruny pod 27 korun k euru.

Singer versus Zeman

Dlouhodobým kritikem zavedení intervencíje prezident Miloš Zeman. Podle něj jsou totiž intervence největší chybou současné rady vedené guvernérem Miroslavem Singerem. Ten si ale za intervencemi neochvějně stojí - bez nich by podle něj rostla česká ekonomika podstatně pomaleji. 

Guvernér ČNB Miroslav Singer
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Další posilování zřejmě nenastane

Proti čtvrtečnímu závěru koruna k dnešním 17:00 zpevnila k euru o pět haléřů na 27,04 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabila o šest haléřů na 24,91 Kč/USD. Že by se česká měna dostala k euru pod hranici 27 korun, analytici nepředpokládají. „Koruna by měla setrvat kolem současných silných úrovní. Kurz ale mohou ovlivnit technické faktory, které by mohly vést k oslabení české měny i výrazněji nad 27,10 Kč/EUR,“ uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

I kdyby koruna přece jen sílila, ČNB podle analytiků kurz pod 27 korun nepustí. Přispějí k tomu zřejmě i poslední informace Českého statistického úřadu o meziročním poklesu cen v průmyslu a zemědělství. „Dnešní zpráva o výrobní deflaci nijak nemotivuje české centrální bankéře, aby opouštěli intervence,“ uvedl Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance. „Silnější už být koruna za současných pravidel hry skoro nemůže. V následujících dnech proto bude buď stagnovat, nebo spíše drobně oslabí,“ doplnil.

Vydáno pod