Ubytování v soukromí? Hoteliéři žádají stejná pravidla

Praha - Hoteliéři reagují na celoevropský trend v cestování - chtějí, aby lidé, kteří nabízejí za peníze turistům byt nebo pokoj, museli dodržovat stejná pravidla a normy. Asociace hotelů a restaurací už proto vyzvala finanční úřady a hygieniky, aby začali drobné konkurenty kontrolovat.

Hoteliéři žádají kontroly drobných konkurentů (zdroj: ČT24)

Především mladí Evropané si ubytování v soukromí oblíbili. Hoteliérům ale vadí, že pro pronájem pokojů neplatí stejná pravidla jako pro ně. „Nikdo neví, kdo to prodává, zda má živnostenské oprávnění, zda odvádí řádně veškeré daně, odvody, jak by mělo být,“ konstatoval prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. 

Proto asociace hotelů a restaurací vyzvala kontrolní instituce, aby si soukromého ubytování začaly více všímat. „Je to jeden z mnoha řešených problémů, které má finanční správa dnes a denně před sebou na stole,“ upozornila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. „Nemám zatím signály z oblasti ovlivnění zdraví, které by svědčily pro to, abychom to třeba dávali do návrhu novely zákona,“ prohlásil ale hlavní hygienik Vladimír Valenta.  

image_665616
Zdroj: ČT24

Téměř 70 procent hoteliérů pociťuje ve svém okolí nárůst nabídky ubytování v soukromí. Odhadují, že se tak uskuteční až čtvrtina přenocování. Nejhorší situace je podle asociace v Praze a v Lednicko-valtickém areálu. „Spousty turistů tady bydlí v různých bytech, člověk to vidí, když jde do práce a z práce. Vlastně nevidíme rezidenty,“ poznamenal manažer Ventana hotel Praha Tomáš Kolařík.  

Problém je také hlášení cizinců nebo placení turistických poplatků, což hoteliérům nařizuje zákon, soukromníci to ale dělat nemusí.