Největší americká zbrojovka zřejmě převezme Černého jestřába

Washington – Společnost Lockheed Martin, která je největší zbrojovkou ve Spojených státech, se dohodla, že zaplatí více než osm miliard dolarů (zhruba 200 miliard korun) za převzetí výrobce helikoptér Sikorsky Aircraft od firmy United Technologies. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Firmy podle něj hodlají tuto transakci oficiálně oznámit v pondělí.

Společnost Sikorsky je známá hlavně svými vrtulníky Black Hawk (Černý jestřáb) a patří mezi největší výrobce helikoptér na světě. Vyrábí stroje pro vojenské i civilní účely a podle hodnoty dodávek je největším dodavatelem vrtulníků pro Pentagon.

Firma United Technologies již v březnu uvedla, že zváží další strategické možnosti pro divizi Sikorsky, kterou by chtěla buď prodat nebo oddělit do samostatné skupiny. Později pak dodala, že o budoucnosti divize chce rozhodnout do konce třetího čtvrtletí. Pro firmu Lockheed Martin by dohoda představovala největší akvizici od převzetí společnosti Martin Marietta za zhruba deset miliard dolarů před 20 lety.

Převzetí by mohlo být novým motorem růstu firmy Lockheed, jejíž příjmy v posledních pěti letech spíše stagnují, protože Pentagon snížil rozpočet a tento výpadek se daří jen částečně vyrovnávat zvýšením vývozu. Nicméně i firma Sikorsky se potýká s problémy. Na počátku června oznámila, že zruší 1400 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Důvodem tohoto rozhodnutí je mimo jiné pokles vojenských zakázek.

Firma Sikorsky byla založena v roce 1925. K jejím předním dodavatelům patří česká společnost AERO Vodochody.