Řecká krize způsobila výprodej nemovitostí, k mání jsou i ostrovy

Atény - Nemovitostí, které jsou v Řecku na prodej, rychle přibývá. Místní totiž nemají peníze na dostavbu a na splácení půjček. Jen v hlavním městě ceny bydlení za poslední dva roky klesly zhruba o čtvrtinu. Levné reality tak začínají lákat zahraniční investory. Ti nejzámožnější se zajímají o celé ostrovy.

Na ostrově Sými se dvoupodlažní vila s výhledem na moře a třemi ložnicemi ještě nedávno nabízela k prodeji za 5 a čtvrt milionu korun. Nyní je ke koupi za částku o více než půl milionu nižší. Podobných nemovitostí na prodej po celém Řecku přibývá.

Ceny bytů v Helénské republice klesají od roku 2009. U bytů a apartmánů v Aténách se podle řecké centrální banky za poslední dva roky propadly zhruba o čtvrtinu, za posledních pět let dokonce o polovinu. Drobní investoři se ale zatím do Řecka příliš nehrnou.

Vývoj cen aténských nemovitostí
Zdroj: ČT24

„V současné době je to spíš prostor pro investory, kteří mají rádi riziko. Pro většinu Evropanů je prostředí nestabilní a nikdo neví, co se dá očekávat v oblasti daní či v právním prostředí,“ vysvětluje prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Češi, kteří si chtějí koupit v Řecku byt nebo domek na úvěr, se mohou obrátit na tuzemské banky. „Umožňujeme klientům vzít si hypotéku na nemovitost v Řecku, s tím, že klient musí ručit nemovitostí tady v České republice,“ vysvětluje podmínky mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

O Řecko se začínají zajímat i finanční špičky světa. Například jeden z nejúspěšnějších investorů Warren Buffett si spolu s italským magnátem Alessandrem Protem vybrali ostrov Agios Thomas. Podle agentury ANA zaplatili 15 milionů eur, tedy asi 405 milionů korun.

V Řecku nejsou za výhodných podmínek k mání pouze nemovitosti, ale i celé ostrovy. Helénská republika disponuje členitým pobřežím, přičemž většina z ostrovů je neobydlená. Několik jich prodává řecká vláda, jiné soukromníci. Některé z ostrovů v důsledku krize zlevnily až o polovinu, ty nejlevnější lze pořídit za desítky milionů korun.