Dozrávají první třešně, stejně jako meruněk by jich letos mělo být dost

V ovocných sadech se objevují první brigádníci - začíná sklizeň třešní. Úroda by měla být mírně podprůměrná a ceny na loňské úrovni. Dalším ovocným druhem, který by se k zákazníkům mohl z tuzemských sadů dostat nejpozději do dvou týdnů, budou meruňky. Tam naopak sadaři očekávají úrodu o něco lepší.

Třešně ze sadů u Ostroměře na Jičínsku každoročně dozrávají mezi prvními. O první úrodu je mezi obchodníky pokaždé velký zájem. Kilo prvních českých třešní by se v obchodech mělo prodávat za 70 až 100 korun, což je podobné jako minulý rok. Samosběr ovocnáři nabízejí minimálně, bojí se úrazů česáčů, ale i poškození stromů.

Počasí je pro sběr ideální. Prší minimálně a třešně oproti loňsku nepraskají. Úroda je ale celorepublikově nižší. Tentokrát nikoli kvůli jarním mrazům, ale vlivem suchého a větrného počasí v době květu. „Nižší úrodu třešní přičítáme horšímu opylení. Květy měly méně nektaru a byly pro včely jako opylovače méně atraktivní,“ vysvětlil předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Meruněk je zatím dost, ohrožuje je ale sucho

Úroda meruněk bude letos na jižní Moravě průměrná. Tam, kde mají pěstitelé sady uměle zavlažované, by mohla být i nadprůměrná. Sucho však ohrožuje plody, které už jsou na stromech. Pěstitelé se obávají, že začnou opadávat. „Některé plody už začaly opadávat kvůli nedostatku vody a zastavil se vývoj plodu. Potřebovali bychom, aby přišel déšť a opadávání se zastavilo,“ řekl sadař Jan Krejčiřík z Velkých Pavlovic.

Meruňky
Zdroj: ČT24/http://bedynky.insert.cz

Rané odrůdy meruněk už by se mohly začít sklízet za dva týdny, nejčetnější velkopavlovická až před polovinou července. Kdyby začalo pršet, mohla by být úroda podle sadařů o něco lepší než loni, ale spíše průměrná. „Sucho už poznamenalo květní násadu,“ uvedl Krejčiřík. Lepší vyhlídky mají velkopěstitelé, kteří stromy uměle zavlažují, jako na Znojemsku podnik Pomona Těšetice. „Úroda by mohla být velmi dobrá. Ale i tak bychom potřebovali déšť, aby se zlepšilo mikroklima v sadu. Zatím se nám daří bojovat a úrodu ochránit,“ řekl ředitel Pomony Ivo Pokorný.

Jahodám letos počasí přeje

Počasí letos jahodám zatím přeje. Na farmě společnosti Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která je největším pěstitelem jahod ve Zlínském kraji, se v těchto dnech naplno rozbíhá samosběr. Letošní úroda vypadá velice dobře, řekl jednatel společnosti Jaroslav Valenta. „Měli jsme strach z jarních mrazů, ale ty nepřišly nebo byly velmi malé. Jahody nám nazrály, teď se jen bojíme, aby nepřišly kroupy,“ řekl Valenta. Ceny podle něj Vaklima udržuje na podobné úrovni jako loni. Kilogram jahod při samosběru přijde podle kvality a velikosti plodu na 55 až 65 korun, jahody na džem na 40 korun. Na tržištích stojí kilogram jahod z Holešova 80 až 110 korun.

Dozrávají první třešně, stejně jako meruněk by jich letos mělo být dost (zdroj: ČT24)