Světový podnikatel roku? Imigrant bez data narození

Nezná přesné datum narození, vzepřel se vůli rodiny a začínal absolutně bez peněz. Titul Světový podnikatel roku získal Francouz syrského původu Mohed Altrad, jehož firma Altrad Group prodává či pronajímá stroje a další zařízení pro stavebnictví. Beduín ze syrské pouště se vypracoval z nejchudších poměrů až k doktorskému titulu v počítačových vědách. Také je držitelem Řádu čestné legie.

Mohed Altrad ztratil krátce po narození matku a babička, se kterou vyrůstal, mu nechtěla dovolit navštěvovat školu – měl se stát pastevcem. Chlapec toužící po vzdělání ale prý ke školní budově přesto chodil a dírou ve zdi sledoval vyučování. Když si ho učitel všiml, měl místo ve třídě jisté. Skvělý žák nakonec v šestnácti letech emigroval do Francie, kde získal stipendium a propracoval se až k doktorskému titulu.

Po skončení studií pracoval na různých pozicích, dokud na dovolené v jižní Francii nenarazil s kamarádem na téměř zkrachovalou lešenářskou firmu, kterou v roce 1985 koupili a začali rozvíjet. „Vytvořili jsme to před třiceti lety úplně z ničeho,“ říká Altrad.

„Hodně toho společnosti vrátil. Měl hodně těžký start,“ prohlásil o Mohedu Altradovi jeden z porotců Ewald Raben.

V roce 2014 měla společnost Altrad Group obrat 960 milionů dolarů (23,7 miliardy korun) díky prodeji či pronájmu celé řady produktů, včetně lešení, míchaček a koleček. V současnosti zaměstnává po celém světě 7000 lidí.

„Když jsem byl v poušti, neměl jsem co jíst. Vzbudíte se ráno a nevíte, co budete ten den jíst ani co budete jíst další den,“ zavzpomínal ve své děkovné řeči na nelehké dětství oceněný podnikatel. „Chtěl bych zde předat vzkaz naděje. Vždy jsem se snažil podnikatelům říct, že nesmějí být roboty vyrábějícími peníze. Musíme část těchto peněz dát lidem, kteří je potřebují k prosté existenci, k tomu, aby měli co jíst.“

Světovým podnikatelem roku se stal Francouz Mohed Altrad (zdroj: ČT24)

Rozhoduje podnikatelský duch, výsledky i osobní integrita

Finále soutěže Světový podnikatel roku v Monte Carlu se zúčastnilo dalších 64 národních vítězů, jejichž souhrnné tržby loni činily 38 miliard dolarů (926 miliard korun). Česká republika měla své zastoupení v osobě Vlastislava Břízy, majitele holdingu Koh-i-noor, který zvítězil v tuzemském kole soutěže Podnikatel roku. Všichni finalisté se dočkali uvedení do Dvorany slávy a připojili se tak k 572 finalistům předchozích čtrnácti ročníků.

Koh-i-noor má obrat 3,5 miliardy korun ročně a zaměstnává 2300 lidí. Jeho součástí je nejen světově známý výrobce uměleckých, školních a kancelářských potřeb Koh-i-noor Hardtmuth, ale také společnosti a továrny v Rusku, Bulharsku, Itálii nebo Polsku. Mezinárodním přesahem svého podnikání ostatně Bříza bodoval i u poroty. „Jsme v osmdesáti zemích světa, což si myslím, že je velmi pěkný úspěch,“ pochvaloval si podnikatel.

Vlastislav Bříza
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Světového podnikatele roku vybírá porota složená z národních vítězů předchozích ročníků a dalších předních světových podnikatelů. Její rozhodování vychází ze šesti kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, finanční výsledky, strategická orientace, globální dopad, inovace a osobní integrita.