Saúdové omezují obchodní styky s Českem

Rijád - Saúdská Arábie zrušila účast na plánovaném česko-saúdském obchodním fóru na protest proti údajným protiislámským výrokům a postojům českých politiků. Napsal to arabský list Al-Vatan. Fórum, první svého druhu, se mělo podle serveru Czech-saudi-forum.cz konat v listopadu v Praze. Ministerstvo zahraničí (MZV) i Hrad článek odmítají, skutečnost je podle nich jiná. Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka se obsah článku se nezakládá na pravdě.

Kmoníček: Obsah článku se nezakládá na pravdě (zdroj: ČT24)

Příkaz podle arabského listu Al-Vatan přišel přes saúdské ministerstvo zahraničí přímo od krále Salmána ibn Abdal Azíze Saúda. Rozhodnutí bude podle zdrojů listu „přezkoumáno“, pokud bude „situace vhodně vyřešena“. Deník gulfnews.com v této souvislosti připomíná kontroverzní výroky českého prezidenta Miloše Zemana, které prý spojovaly islám s násilím. Cituje rovněž tehdejšího předsedu hnutí Úsvit Tomia Okamuru, který vzbudil pozornost tím, že na svém facebookovém profilu sdílel text s výzvou k obtěžování muslimů v Česku, třeba „venčením prasat“ kolem mešit.

Ministerstvo zahraničí považuje zprávu arabského listu za dezinformaci. Česká diplomacie podle její mluvčí Michaely Lagronové nemá žádné informace o tom, že se nějaké česko-saúdské fórum chystalo. Poslední plánované se konalo loni na podzim v Praze. „Tím pádem ani nemůžeme říct, jestli se něco zrušilo, nebo nezrušilo,“ poznamenala Lagronová. Prezident Zeman podle ní naopak dal na počátku června rozhovor celonárodnímu saudskému deníku, který vyzněl velmi pozitivně vůči Saúdské Arábii a tamní představitelé ho prý velmi ocenili. „Nevíme rozhodně o tom, že by docházelo k rušení obchodní spolupráce,“ zdůraznila mluvčí.

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Podobně se vyjádřil i ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. „Saúdská tiskovina recyklovala situaci mezi listopadem loňského roku a březnem tohoto roku, kdy skutečně došlo k dočasnému ochlazení vzájemných vztahů a zrušení cesty saúdské obchodní delegace v návaznosti na údajný nárůst islamofobie v ČR. V červnu 2015 jsme již ovšem v jiné situaci,“ konstatoval Kmoníček. „Ten článek se dostal do Čech pouze tak, že byl přetištěn z jednoho arabského média, které se pokoušelo trošku očernit Českou republiku a její představitele v rámci konkurečního obchodního souboje mezi dvěmi saudskými obchodními skupinami,“ vysvětlil. A dodal, že po nastoupení nového velvyslance Jiřího Slavíka očekává rozvoj vztahů. Slavík řekl webu arabnews.com, že již požádal o schůzku se saúdskými představiteli. „Obchodní čísla ostatně hovoří za všechny články - v realitě objem vzájemného obchodu vzrostl od roku 2013 o cca 40 procent a v loňském roce poprvé překročil částku půl miliardy dolarů,“ podotkl Kmoníček.

Organizace islámské spolupráce podle webu gulfnews.com mimo jiné uvedla, že Zemanova prohlášení o islámu „jsou v souladu s jeho minulými výroky, kdy spojoval vyznavače Koránu s antisemitskými a rasistickými nacisty“ a řekl, že „nepřítelem je anticivilizace šířená od severní Afriky k Indonésii“. Podle organizace Zemanova prohlášení poukazují na „neznalost a nepochopení islámu“ i historických faktů. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident v minulosti varoval před takzvaným Islámským státem, islámským fundamentalismem a mezinárodním terorismem.    

Muslimové
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zemanovy sporné výroky zazněly loni v červnu po útoku v bruselském židovském muzeu. Podle českého prezidenta za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. „Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají,“ řekl tehdy mimo jiné Zeman. Za svá slova se poté odmítl omluvit.