Stát vypisuje méně zakázek, může to přibrzdit ekonomiku

Praha – Tempo veřejných investic zpomaluje. V období od ledna do dubna vypsaly veřejné instituce o 3,6 procenta méně tendrů než loni. Jejich objem klesl dokonce o 31,1 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research. Její šéf Jiří Vacek upozorňuje, že trvalejší úbytek zakázek by mohl přibrzdit rostoucí ekonomiku.

Během prvních čtyř měsíců letošního roku zapsali veřejní zadavatelé do Věstníku veřejných zakázek celkem 2669 soutěží za 76 miliard korun. V meziročním srovnání se tak počet tendrů snížil o 3,6 procenta, jejich objem pak o 31,1 procenta.

Propad přitom nastal až v dubnu. Ještě během prvního čtvrtletí se objem zakázek meziročně zvýšil o 8,1 procenta. „Pokud by byl pokles objemu nově zahajovaných výběrových řízení dlouhodobější, mohlo by to mít negativní vliv na přibrzdění rozvíjející se ekonomiky,“ upozornil ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta, v porovnání s předchozím kvartálem si připsala 3,1 procenta. Takové tempo patří k nejrychlejším v rámci Evropské unie. Mnozí analytici proto odhadují, že růst za celý rok se bude pohybovat mezi třemi a čtyřmi procenty.

Meziroční růst HDP
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Podle výkonného ředitele společnosti Arcadis CZ Petra Beneše se jedná o paradoxní situaci. „Na jedné straně máme relativní dostatek peněz, zejména z fondů EU. Na druhé straně je nedostatek projektů připravených k realizaci. Nicméně vnímám pozitivně snahu současné vlády a příslušných organizací s tím něco udělat,“ podotkl Beneš.

Očekávaný růst nepozorují ani stavební firmy. „Veřejné zakázky v segmentu pozemního stavitelství nezaznamenaly za první čtyři měsíce letošního roku tolik očekávané pokračování oživení. Podobná situace je i v segmentu vodohospodářských staveb. Zde si stavební firmy hodně slibují od schválení nových operačních programů fondů EU,“ řekl předseda představenstva společnosti VCES Zdeněk Pokorný. Stavebnictví si podle posledních dat statistického úřadu v březnu polepšilo o 8,4 procenta.

Každá desátá zakázka spadla pod stůl

Konkrétním firmám byly letos zadány zakázky odpovídající sedmi procentům celkového objemu (5,4 miliardy korun). Naproti tomu každou desátou letos vypsanou zakázku stát záhy zrušil; na celkové hodnotě tendrů se tyto projekty podílely šesti procenty. Na nedostatek připravených projektů, průtahy při zadávání a soutěžení výhradně „na cenu“ si stavaři dlouhodobě stěžují.

V současnosti řeší stavební firmy hlavně zakázky, které získaly dříve. „Menší množství zakázek jsme zatím nepocítili. Je to především kvůli zdlouhavému průběhu zadávání. Nyní realizujeme práce, které úřady vypsaly už před mnoha měsíci,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner.

Loni státní instituce zadaly zakázky za 348,1 miliardy korun. Po odečtení mimořádných tendrů Čepra za 88,4 miliardy korun a společnosti Net4Gas na poskytnutí bankovního úvěru v hodnotě téměř 30 miliard korun to představuje meziroční nárůst o 15,5 procenta.

Státní správa a její organizace loni také vypsaly více nových tendrů. Celkem se ve věstníku objevilo 8762 nových soutěží za 310,7 miliardy korun. Početně jde o meziroční růst o 12,2 procenta, souhrnná hodnota však klesla o 10,6 procenta.