Kanadské tabákové firmy mají zaplatit kuřákům stovky miliard

Montreal – Více než 15 miliard kanadských dolarů (300 miliard korun) má podle rozhodnutí nejvyššího soudu provincie Quebec zaplatit trojice tabákových koncernů svým zákazníkům za poškození jejich zdraví v důsledku kouření. Všechny tři firmy už ohlásily, že se proti rozsudku odvolají.

Kanadští kuřáci mají dostat od tabákových firem odškodnění (zdroj: ČT24)

Kanadské tabákové firmy JTI-Macdonald, Imperial Tobacco a Rothmans Benson & Hedges žalovalo přes milion Kanaďanů kvůli údajnému poškození svého zdraví. Nyní, po téměř sedmnácti letech, vynesl quebecký soud rozsudek a nařídil tabákovým společnostem zaplatit v přepočtu 300 miliard korun. Jak píše BBC, jedná se o vůbec největší odškodnění, jaké kdy kanadský soud přiznal.

Podle žaloby firmy už od padesátých let věděly, že prodávají výrobky škodlivé lidskému zdraví, které způsobují rakovinu a jiné nemoci a vytvářejí na sobě závislost. Nedostatečně prý ale spotřebitele o rizicích spojených s kouřením informovaly. „Je to velký den pro oběti tabáku, které na toto rozhodnutí čekaly sedmnáct let,“ citoval server kanadské stanice CBC Maria Bujolda, výkonného ředitele quebecké rady pro tabák a zdraví.

Firmy v prohlášení uvedly, že nepovažují za spravedlivé, aby nesly odpovědnost za svobodné rozhodnutí kuřáků. „Dnešní rozhodnutí ignoruje fakt, že jak dospělí spotřebitelé, tak vlády věděli o rizicích spojených s kouřením desítky let. Soud se snaží zbavit spotřebitele veškeré zodpovědnosti za své konání,“ poznamenala Tamara Gittoová z Imperial Tobacco Canada.

Ve srovnání s historicky největší pokutou pro tabákový průmysl je nicméně kanadský verdikt ještě relativně mírný. V roce 1998 dosáhlo 46 amerických států odškodnění ve výši 246 miliard dolarů (podle současného kurzu více než 6 bilionů korun). Důvodem byly rovněž zdravotní následky, které kuřákům způsobila konzumace tabáku. Pět největších tabákových firem v USA tehdy navíc souhlasilo, že změní marketing svých produktů (například zastavily reklamu zaměřenou na mládež) a budou se finančně podílet na kampaních proti kouření.