Babiš: Obce jsou sice dobrými hospodáři, přidáno ale nedostanou

Olomouc - Obce a města podle ministra financí Andreje Babiše oproti krajům a státu velmi dobře hospodaří a snížily zadluženost, vyšší příjmy v rámci rozpočtového určení daní od státu však zatím nemohou čekat. „Chápu, že by obce chtěly navýšení tak jako kraje, ale musel jsem zástupce svazu poprosit o solidaritu se státním rozpočtem, který má deficit a nápor na něj je obrovský,“ uvedl Babiš.

Podle předsedy Svazu obcí a měst České republiky Dana Jiránka je nespravedlivé, když dobrý hospodář dostává méně než ten, který hospodaří špatně. „Stát, pokud by byl dobrý hospodář, by obcím měl naopak přidat a ubrat těm, kdo hospodaří špatně. Jinak se dobře hospodařit nenaučí,“ řekl Jiránek.

Jiránek: Dobrý hospodář má přidávat těm, co hospodaří dobře

Zdůraznil, že obcím velmi zkomplikoval hlavně plánované investice propad výběru daně z přidané hodnoty, ze které samosprávy dostávají část, v prvních měsících letošního roku. V březnu obcím chyběly na investice oproti loňsku tři miliardy. „Kdybychom to věděli v předstihu, mohli jsme se na to připravit, požádat například o překlenovací úvěry. Právě první kvartál je pro nás nejnáročnější. Navíc letos se má zvýšit čerpání peněz z Evropské unie a my bychom potřebovali naopak něco navíc,“ uvedl Jiránek.

Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek
Zdroj: Tomáš Jůnek/ČTK

Babiš: Výběr daní jde stále lépe. Meziročně vzrostly příjmy o 5,9 miliard

Šéf hnutí ANO Babiš se v Olomouci, kde se účastnil jednání svazu měst a obcí, omluvil, že obce nebyly včas o poklesu příjmů informovány. „Výběr daní se však vyvíjí stále lépe. Došlo pouze k časovém posunu. Už k dnešnímu dni meziročně vzrostly daňové příjmy státu o 5,9 miliard. Avizované zvýšení výnosů DPH o zhruba 20 miliard bude naplněno,“ uvedl Babiš. Dodal, že také obce by měly dostat v letech 2014 až 2016 dodatečně z daní 8,2 miliardy navíc.

Opozice ale tak optimistická není. TOP 09 tvrdí, že se výběr daní výrazně zhoršil. „Pan ministr Babiš prezentuje výsledky výkonu ekonomiky, což není jeho zásluha. To je zásluha českých lidí. Nicméně dynamika výběru daní prudce zaostává za dynamikou růstu ekonomiky a spotřeby domácností,“ uvedl 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Výběr daní 2014/2015
Zdroj: ČT24
Výběr daní (leden-duben, v mld. Kč)
Zdroj: ČT24

Jiránek rovněž poukázal na nedostatek peněz obcí a měst na výkon státní správy. „Příspěvky na výkon státní správy se nám snížily o 17 procent. Jen za opatrovnictví, které má vykonávat stát, obcím nevyplácí 900 milionů korun ročně. Tato situace ohrožuje samosprávné funkce měst a obcí. Výpočty příspěvků by se měly podstatně zjednodušit,“ řekl Jiránek. Babiš slíbil obcím podporu a pozornost. „Jsem otevřený diskuzi,“ řekl.

Sobotka slíbil diskuzi o spravedlivějším rozdělovaní peněz pro velká města

Daňovými příjmy měst se ve čtvrtek v Olomouci zabýval také premiér Bohuslav Sobotka. Uznal, že některá velká města doplatila na novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která roku 2009 pravidla pro přerozdělování peněz změnila právě v neprospěch krajských měst. „V následujících letech by se tato křivda měla odstranit. Je to velké téma pro debatu mezi vládou a statutárními městy,“ uvedl Sobotka z ČSSD. Podle primátora Olomouce Martina Majora z ODS přichází město asi o 140 milionů ročně. „Na jednoho obyvatele Olomouce dostáváme pouze asi 10,5 tisíce korun, zatímco u mnohem menšího Šternberku nebo Uničova je tato částka nižší jen o 800 až 1000 korun. Praha dostává 27 tisíc na obyvatele, Brno, Plzeň a Ostrava 17 tisíc,“ zdůraznil Major, který požaduje zvýšení příspěvku z daní.

Dvoudenního sněmu Svazu obcí a měst České republiky se čtvrtek a pátek zúčastnilo sedm set primátorů, starostů a zastupitelů. Zvolili novou stočlenná rada. Priority schválené sněmem, mezi kterými je financování výkonu státní správy či dostupné veřejné služby, budou rozpracovány do akčního plánu. Nová rada plán projedná 12. června, kdy také rozhodne o novém předsedovi.