Turistů přijelo loni více, ale většina jen na den

Počet zahraničních návštěvníků v Česku roste, loni jich přicestovalo téměř 26 milionů. Většina z nich se však zdržela pouhý den. Podle ředitele odboru Institut turismu agentury CzechTourism Jana Hergeta bychom měli lákat do země především turisty z rychle rostoucích ekonomik. A rezervy máme v jazykové vybavenosti a v přístupu lidí, kteří se o turisty starají.

Čerstvě upečená domácí buchta, neomezený počet voňavých rohlíků, dostatečný výběr sýrů, uzenin, jogurtů nebo třeba čerstvé zeleniny, korunovaný úsměvem majitele pensionu a otázkou, zda host ještě něco nepotřebuje. U zahraničních sousedů samozřejmost, u nás ještě ne tak zcela obvyklá záležitost.

Podle ředitele odboru Institut turismu agentury CzechTourism Jana Hergeta již Česko dosáhlo v infrastruktuře cestovního ruchu srovnatelnosti s ostatními zeměmi. „Máme kvalitní hotely, nové vlaky, letiště, to už je v pořádku. I když jsou stále místa, která nejsou perfektní, tak například Praha, Karlovy Vary nebo Český Krumlov jsou srovnatelné,“ konstatuje. Na druhou stranu dodává, že přidat bychom měli třeba v „jazykové vybavenosti“. A také „vřelost“ lidí, pracujících ve službách, by mohla být podle něho lepší.

Kolik návštěvníků ze zahraničí ČR navštíví
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Meziročně do Česka přijelo o 3,8 procenta více, byť většina z nich: 51,6 procenta, respektive 13,2 milionu, strávilo v republice jen jeden den. Vyplývá to z nových údajů Českého statistického úřadu a ministerstva pro místní rozvoj.

Naprostá většina těchto jednodenních návštěvníků míří za nákupy, a to především do příhraničních měst, jako jsou Aš, Folmava, Hodonín, Cheb a Chomutov. Průměrně utratí dva tisíce korun. Podle Hergeta je to logická situace, protože se jedná o příhraniční turisty, kteří k nám jezdí „dotankovat a naobědvat se“. Zároveň míní, že to je dobrý směr, protože Česko mimo jiné ve svých kampaních cílí právě na okolní země, jako je Německo, Rakousko, Slovensko nebo Polsko.

V tuzemských hotelech a penzionech se ubytovalo 8,1 milionu turistů z ciziny. A téměř desetina ze zahraničních návštěvníků použila Česko pouze jako tranzitní zemi.

Druhou skupinou, kam se podle Hergeta vyplatí soustředit pozornost, jsou rychle rostoucí země, jako například Jižní Korea nebo Čína. „Nárůsty počtu lidí, kteří vycestovávají do Evropy, je zde ve dvouciferných číslech,“ konstatuje Herget.

Třetí skupinu v čele pozornosti zájmu CzechTourismu tvoří tradiční evropské země, jako je Francie či Itálie. Z nich jezdí turisté hlavně do Prahy a na prodloužené víkendy.  

Hlavním cílem zahraničních návštěvníků je Praha, do hlavního města míří dvě třetiny z nich. Druhou nejčastěji navštěvovanou destinací byl loni Karlovarský kraj. U domácích turistů vede Jihomoravský kraj s 985.000 hostů a meziročním nárůstem o 6,9 procenta.

Návštěvníci podle země původu
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Samostatnou kapitolou je pak Rusko. „To je důležité, ale kvůli politické krizi počet turistů z této země klesl. Loni jich přijelo o 13,9 procent méně, což se nejvíce dotklo Prahy. Tam to vyrovnali Korejci, Číňané a Američané. Ve městech jako jsou Karlovy Vary či Mariánské Lázně, se však výpadek ruských turistů těžko nahrazuje, protože Rusové v průměru hodně utrácejí a také zůstávají pět dní a rádi vyhledávají lázeňská místa,“ vysvětluje Herget.

„Turisté, kteří k nám jezdí na více dnů, těch je zhruba deset milionů, a ti zůstávají déle, v průměru na tři noci ,ale  i ta doba se zkracuje, ale to je celosvětový trend,“ konstatuje ředitel odboru Institut turismu agentury CzechTourism Jan Herget.

V ČR loni využilo služeb hotelů, penzionů a kempů celkem 15,6 milionu hostů, což je o 180 000 více v porovnání s rokem 2013. Lidé v nich strávili celkem 42,9 milionu nocí, tedy o 0,8 procenta meziročně méně.

Naopak do zahraničí vyjelo loni 41 procent dospělých Čechů. „Statisticky průměrný Čech ve věku 15 a více let v roce 2014 strávil 11 nocí mimo místo svého obvyklého bydliště v rámci České republiky za účelem cestovního ruchu a čtyři noci v zahraničí. Naopak téměř 16 procent obyvatel nikam necestovalo, a to zejména ze zdravotních nebo finančních důvodů,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Průměrné náklady Čechů na pobyt v tuzemsku jsou celkem 1443 korun, v zahraničí to je 10 790 korun. Velký rozdíl v částkách je daný mimo jiné tím, že v tuzemsku lidé jezdí na vlastní chaty a chalupy.

Nejpopulárnější dovolenkovou destinací zůstalo pro Čechy nadále Chorvatsko.

Češi loni v rámci zahraničních cest nejvíc cestovali na Slovensko. Hlavním důvodem byla zejména kratší návštěva příbuzných a známých. Na druhém místě po Slovensku je tak Chorvatsko, následují Itálie, Rakousko a Maďarsko. „Z mimoevropských zemí se mezi 15 TOP destinacemi umístil Egypt a Tunisko,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura. V čele žebříčku zahraničních dovolených, tedy cest s více než čtyřmi přenocováními, je ale dlouhodobě Chorvatsko.

Češi a cestování do zahraničí
Zdroj: ČT24

Z pohledu návštěvnosti hotelů se loni nejvíc dařilo luxusnějším ubytovacím zařízením. Počet hostů pětihvězdičkových hotelů v ČR stoupl meziročně o 7,9 procenta. Tříhvězdičkovým hotelům návštěvnost stoupla jen o jedno procento meziročně.