Ázerbájdžánský plyn v evropských sporácích? Za čtyři roky

Kars (Turecko) - Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), tak se jmenuje plynovod, kterým bude na hranice Evropské unie proudit ázerbájdžánský plyn. Jeho výstavbu dnes u města Kars na severovýchodě Turecka slavnostně zahájili prezidenti Turecka, Ázerbájdžánu a Gruzie. První plyn by měl touto cestou dorazit do Evropy za čtyři roky.

TANAP bude v budoucnu navazovat na plynovod Trans-Adriatic Pipeline (TAP), jehož prostřednictvím získají země EU přes Řecko, Albánii a Itálii další zdroj, který jim pomůže snížit závislost na ruském plynu. Nový plynovod bude převádět plyn z obrovského kaspického pole Šach Deniz II a bude vést trasou dlouhou asi 1840 kilometrů přes Gruzii a Turecko až na turecké hranice s Bulharskem a Řeckem.

  • Stavba plynovodu by měla být hotova do roku 2018 a v následujícím roce by jím měl začít proudit plyn v počátečním objemu 16 miliard krychlových metrů. TANAP má do roku 2023 zvýšit přepravní kapacitu na 23 miliard kubíků. V roce 2026 má jeho kapacita dosáhnout 31 miliard krychlových metrů.
Těžba zemního plynu
Zdroj: ISIFA/EPA/Stefan Sauer

Celkové náklady na rozvoj pole Šach Deniz II a výstavbu obou plynovodů se odhadují na 35 miliard dolarů (přes 900 miliard korun), z toho TANAP by měl stát kolem deseti miliard dolarů. Většinovým podílníkem v TANAP je ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR s 58 procenty, 30 procent vlastní turecký státní podnik Botas a 12 procent má britská ropná společnost BP.

Na projektu Šach Deniz se podílí SOCAR, BP, norský Statoil, ruský Lukoil a turecká TPAO. Pole Šach Deniz I těží plyn od roku 2006 ročním tempem kolem deseti miliard krychlových metrů. Pro zásobování Evropy plynem je důležitá fáze Šach Deniz II, která by měla od roku 2019 zajišťovat celkem 16 miliard kubíků plynu ročně, z toho deset miliard pro Evropu a zbytek pro Turecko.