EU couvá: Roaming zrušíme, ale chce to čas

Brusel – Jsme pro zrušení poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí, ale pouze do určitého limitu a pomaleji než by si představoval Evropský parlament - na tom se dnes shodly členské země Evropské unie. Právě debata s europoslanci bude v příštích týdnech úkolem diplomatů. Už loni v dubnu totiž europarlament odsouhlasil své stanovisko, ve kterém počítal s úplným zrušením roamingových poplatků od letošních Vánoc.

Pokud by se zákazník v zahraničí vešel s provolanými minutami, smskami a datovými službami do určitého limitu, který ale ještě není určený, platil by stejně jako ve své domovské zemi. Nad limitem by si mohli potom operátoři účtovat poplatky. Ty by ale měly být výrazně nižší než nyní a omezené maximální velkoobchodní cenou, kterou si operátoři platí navzájem.

Členské státy zároveň po Evropské komisi žádají, aby do poloviny roku 2018 navrhla další kroky, jak roamingové poplatky úplně odstranit. Do té doby navrhují nastavit nový cenový mechanismus, v jehož důsledku by se používání mobilu v jiné zemi EU výrazně zlevnilo.

Roaming chtěl zrušit už Barosso

Europoslanci rozhodnutí členských států nepřijali s nadšením. Například Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE, jej označil za jasnou výhru mobilních operátorů.

ČTĚTE: Volání z ciziny bude stát stejně jako z domova, rozhodli europoslanci

Zrušení drahého používání mobilů v zahraničí byl jeden z cílů bývalé Evropské komise José Barrosa. Jeho komisařka pro digitalizaci a nové technologie Nelie Kroesová to slibovala už v roce 2010. Zrušení poplatků bylo nakonec součástí širšího plánu na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. Komise předložila návrh nařízení na vytvoření „propojeného kontinentu“ v září 2013. Návrh kritizovali nejen mobilní operátoři samotní, ale také některé členské země, které se obávaly, že firmy v důsledku zdraží své služby.

Součástí nařízení je také zajištění otevřeného internetu pro všechny, kdy si státy EU přejí, aby společnosti v provozu internetu nikoho nediskriminovaly. Zakázáno tak má být blokování či znehodnocování obsahu, a to s určitými výjimkami, jako je například nevyžádaná reklama. Návrh také počítá s koordinací licencí pro bezdrátové širokopásmové připojení, zvýšení transparentnosti smluv o připojení pro zákazníky nebo usnadnění změny poskytovatele služeb.