Čínští turisté ve světě rekordně utrácejí. Nalákat je chtějí i Češi

Číňané v loňském roce utratili při svých zahraničních cestách rekordních 165 miliard dolarů, což jsou v přepočtu zhruba 4 biliony korun. Je to největší procentní skok za dva roky. Mnohé země ve snaze přilákat čínské turisty mění pravidla pro vydávání víz. Jednou z nich je i Česko, které plánuje podpořit přímou leteckou linku mezi Prahou a Pekingem.

Zahraničním výletům nahrává jednak stabilní růst čínských příjmů, ale také příznivý vývoj směnných kurzů. Čínský jüan loni vůči japonskému jenu a australskému dolaru stoupl o více než deset procent. Zisk vůči euru byl dokonce ještě vyšší, činil více než 14 procent, a minulý měsíc jüan stoupl k euru na nový rekord.

Čínského turistu, který bude v zahraničí utrácet, se proto snaží nalákat celá řada států. Loni v listopadu podepsaly Spojené státy s Čínou významnou dohodu o rozšíření vydávání víz pro čínské turisty. Malajsie a Indonésie zase letos chtějí zrušit víza pro čínské turisty a Thajsko uvažuje o zrušení poplatků za víza. Austrálie už v lednu podepsala s Čínou dohodu o rozšíření leteckého spojení z Pekingu, Šanghaje a Kantonu, a to s okamžitou platností.

Z Číny do Prahy přímým letem

Pozadu nezůstává ani Česko, které jedná o zavedení přímé letecké linky mezi Prahou a Pekingem, jež je ochotno pobídkami podpořit i ministerstvo dopravy. Česká televize zase loni navázala spolupráci s největší čínskou státní televizí China Central Television (CCTV). Obě televize si navzájem vymění pořady a ČT do Číny pošle hlavně cestopisy z různých koutů České republiky. V Praze se také natáčel čínský film Jen my víme kde, který vykresluje metropoli jako jedno z nejkrásnějších měst světa. Do kin by měl přijít 14. února. Propagační akce organizují i jednotlivé kraje.

V roce 2013 se v českých hotelech a penzionech ubytovalo přes 174 tisíc turistů z Číny, podle předběžných čísel měl tento počet loni vzrůst o 11 procent. Letos by do Česka mělo podle odhadů přijet asi 210 tisíc čínských turistů.

Číňané utrácejí v českých městech stále více peněz. Podíl výdajů čínských turistů na celkových výdajích návštěvníků ze zemí mimo Evropskou unii se loni zvýšil o čtyři procentní body na 14 procent. Průměrná výše nákupů, které uskutečnili čínští turisté, se loni zvýšila o 2 000 korun na 17 918 Kč, vyplývá z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení daně z přidané hodnoty (DPH).

Čína na druhou stranu bojuje s obrovským deficitem cestovního ruchu, protože loni zde turisté utratili o 114 miliard dolarů méně, než kolik Číňané utratili za cesty do zahraničí. Schodek byl dokonce o 50 procent vyšší než o rok dříve. Pokles počtu zahraničních turistů v Číně je podle agentury Reuters připisován vysokému znečištění, růstu kurzu domácí měny a složitému procesu při získávání víz, kvůli čemuž turisté raději míří do sousedních zemí.