Automobilkám se v USA znovu daří – včetně tradičních „korábů“

Detroit – Prodej nových aut ve Spojených státech zažívá podle posledních čísel nebývalý boom – předpokládá se, že už letos nebo příští rok by měl vyrovnat rekord z roku 2000, tedy 17 milionů ročně. Ještě před pár lety byl přitom tamní automobilový průmysl na pokraji zhroucení. Vláda do něj ale napumpovala peníze a zachránila tím na 1,5 mil. pracovních míst.

Centrální vláda vydatně pomáhá vývoji automobilek i kvůli tomu, že chce do sedmi let smazat cenový rozdíl mezi vozidly na benzín a elektřinu. Nepřehlédnutelná je i situace na pracovním trhu. Zhruba každé dvacáté místo je totiž alespoň nepřímo propojeno s automobily.

Výroba amerických vozů i jejich prodej v posledních měsících stoupá strmě vzhůru, zatímco nezaměstnanost naopak klesá. V Michiganu jako tradiční oblasti automobilového průmyslu je dokonce nejnižší za posledních dvanáct let. „Od roku 2013 do 2018 předpokládáme (v USA) dvouprocentní nárůst výroby – tedy jak prodeje, tak zaměstnanosti,“ zmiňuje předseda Centra pro automobilový výzkum Jay Baron.

Po dlouhých letech recese se navíc začínají znovu prodávat velké symboly velkého státu – vozy SUV i maxi pickupy. Jejich prodej roste hlavně díky levnému benzínu i půjčkám a sílícímu hospodářství. Spojené státy navíc začaly vracet tovární výrobu zpět na své území. „Zdá se, že dobrou stránkou recese bylo uvědomění si lidí v USA, že musíme vyrábět hmotné zboží tady, že to přináší prospěch,“ dodává viceprezidentka Centra výrobců automobilů Gloria Berquistová.

Americké automobilky se vzmáhají (zdroj: ČT24)