Rozhodnutí ECB zahýbalo i s korunou. Vůči euru lehce posílila

Praha – Dnešní rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) pumpovat do ekonomiky peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů ovlivnilo i kurz české koruny. Vůči euru koruna posílila zhruba o desetník na 27,83 Kč/EUR. Zato vůči dolaru se vrátila k nejslabší úrovni za devět let. Se ztrátou zhruba 30 haléřů skončila na 24,39 Kč/USD. Euro se dnes v důsledku rozhodnutí ECB propadlo vůči americké měně na jedenáctileté minimum.

Současné oslabení české měny k americké je vedeno ztrátami eura k dolaru. Euro se dnes vůči dolaru propadlo na minimum 1,13675 USD. Reagovalo tak na oznámení šéfa ECB Maria Draghiho, že banka bude měsíčně na nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů vynakládat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu Kč). Program by měl trvat minimálně do září příštího roku. Evropští bankéři tím zlevní půjčování peněz – do ekonomiky jich tak půjde více a také se sníží kurz eura, což zvýší konkurenceschopnost eurozóny. Více čtěte ZDE.

Na vyhodnocení dopadů rozhodnutí ECB je brzy, říká mluvčí ČNB

Podle mluvčího ČNB Tomáše Zimmermanna je na vyhodnocení dopadů měnověpolitických rozhodnutí jakékoli centrální banky na světě je vždy nutný určitý časový odstup. „Všechny události a faktory ovlivňující výhled inflace a ekonomiky v ČR standardně sledujeme a vyhodnocujeme. Nová makroekonomická prognóza ČNB bude představena na nejbližším jednání bankovní rady o měnové politice, které se koná 5. února,“ dodal.

Změna kurzu české měny po rozhodnutí ECB:

27,93 Kč/EUR -> 27,83 Kč/EUR (k 17:00)

24,07 Kč/USD -> 24,39 Kč/USD (k 17:00)

Vývoj kurzu koruny vůči dolaru
Zdroj: ČT24

Podle ekonoma ERA Jana Bureše bude pro tuzemskou měnu nadále zásadní rozhodování České národní banky. Ta v současnosti drží kurz koruny vůči euru nad 27 CZK a prosincové údaje o nízké inflaci posílily obavy, že banka provede další intervenci a hranici posune výše. Guvernér Miroslav Singer nicméně na svém blogu napsal, že ČNB v současné době nehodlá svůj kurzový závazek měnit.

Marek Dřímal z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil, že vůči euru vedle koruny posilovaly také polský zlotý a maďarský forint. „Regionální měny reagovaly na oznámení kvantitativního uvolňování ECB pozitivně,“ shrnul.