Druhý pilíř se drolí, poslanci jej začali rušit

Praha – Poslanci podpořili první ze série zákonů, která by měla vést ke zrušení druhého důchodového pilíře. Do rozpočtového výboru poslali vládní novelu, která zamezí vstupu nových klientů do tohoto pilíře. Pravicová opozice s tím nesouhlasí.

Norma, která zamířila do sněmovního rozpočtového výboru, má ukončit registraci nových účastnických smluv v rámci druhého pilíře. Vláda tak chce zabránit vstupu spekulantů, kteří se důchodového spoření účastní jen proto, aby mohli ze svých odvodů na sociální pojištění vyvést 3 % na soukromé účty. Návrh by měl začít platit na jaře, jakmile projde celým legislativním procesem a bude zveřejněn ve Sbírce zákonů. Rozpočtový výbor dostal na jeho posouzení třicet dnů, což je polovina obvyklé doby.

Předloha také ruší povinnost fondů získat do dvou let od udělení licence nejméně 50 000 klientů. Současná legislativa předpokládá, že by fond, který by stanoveného počtu účastníků nedosáhl, musel být převeden pod jinou penzijní společnost. Nyní nesplňuje tuto podmínku žádný z fondů. Podle vlády ale ztratila význam, protože fondy stejně zaniknou.

Pravicová opozice: Vláda nenabízí žádné jiné řešení

Druhý pilíř zavedla v lednu 2013 pravicová vláda Petra Nečase (ODS). A právě kluby pravicových stran TOP 09 a ODS, které v tomto kabinetu zasedaly, se dnes proti zrušení pilíře stavěly nejvíc. Možnost projednat normu ve zrychleném řízení zablokovaly, jejímu schválení v prvním čtení ale nakonec stejně nezabránily (ODS ji navrhovala zamítnout, TOP 09 zase chtěla projednávání odročit do doby, než vláda předloží novou koncepci penzí).

Předseda ODS Petr Fiala kritizoval vládu za to, že nepředkládá žádné jiné řešení penzí. „Pokládám to za mimořádně neodpovědné,“ prohlásil Fiala. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že státní systém důchodů (tzv. první pilíř) je dlouhodobě ve schodku. Kroky kabinetu podle něj povedou k tomu, že u penzí převáží princip rovnostářství nad principem zásluhovosti. „Nepřicházíte vůbec s žádným jiným nápadem, jak posílit princip zásluhovosti,“ řekl bývalý ministr financí na adresu současné koaliční vlády.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Naopak předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura označil druhý pilíř za privatizaci důchodového systému. „Za důchody musí ručit stát,“ soudí Okamura. Zavedení druhého pilíře v minulosti ostře kritizovala také KSČM.

Sociální demokraté už před sněmovními volbami avizovali, že budou-li mít jako vládní strana tu možnost, druhý pilíř zruší. Podle dřívější dohody koaličních lídrů by se tak mělo stát k prvnímu lednu 2016.

Pro zhruba 84 000 lidí, kteří už smlouvu uzavřeli, bude spoření pokračovat právě do ledna 2016. Do konce září 2016 by se pak měli rozhodnout, jak naloží s naspořenými prostředky, a oznámit to penzijní společnosti. Do druhého pilíře dosud lidé poslali 1,5 miliardy korun.

Vydáno pod