VZP dá letos za péči kvůli vyhlášce o 1,6 miliardy víc

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna dá letos za péči o 1,6 miliardy korun víc, než původně plánovala. Musí totiž respektovat vyhlášku ministerstva zdravotnictví, které vyšší úhrady požaduje. Do řadu let prázdného rezervního fondu tak oproti plánu ani letos žádné peníze neuloží. Celkem na péči VZP letos podle vyhlášky vydá 147,6 miliardy korun. Vyhláška přidává nejvíc nemocnicím, kompenzuje jim, ambulancím a lékárnám zrušené poplatky a zahrnuje i peníze na růst platů v nemocnicích.

„VZP plánovala letos vydat za péči 146 miliard a devět milionů, to je nárůst oproti loňsku 3,193 miliardy. Analýza dopadů nových ministerských předpisů ale ukazuje, že bude muset zaplatit ještě o dalších 1,626 miliardy víc. Celkem by si zdravotnická zařízení měla jen na platbách od VZP meziročně polepšit o 4,819 miliardy,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Vzhledem k většímu nárůstu výdajů je podle něj pohled na hospodaření VZP o něco méně optimistický než v prosinci před zveřejněním vyhlášky. „Lze proto očekávat, že nebude možné naplnit rezervní fond, VZP nicméně je připravena vyhlášku respektovat a zavést veškerá dostupná manažerská opatření, aby i za této situace udržela vyrovnanou bilanci a včasné úhrady faktur za poskytnutou péči,“ zdůraznil.

Kam platí klienti VZP pojistné
Zdroj: ČT24

Ambulancím plánovala VZP dát letos 36,43 miliardy, tedy o 1,05 miliardy víc než loni. Podle vyhlášky dostanou o dalších 105 milionů víc, z nich 20 milionů domácí zdravotní péče a 85 milionů ošetřovatelské a rehabilitační služby v zařízeních sociální péče. Část navýšení půjde na kompenzace poplatků, takže příjmy stoupnou méně.

Nemocnicím plánovala VZP dát letos 72,197 miliardy, tedy o 1,984 miliardy víc než loni. Úhradová vyhláška jim přidává dalších 1,154 miliardy, z toho 640 milionů pro ambulance, 420 milionů pro akutní lůžka a 94 milionů pro následná lůžka. Zrušené poplatky kompenzovala VZP už loni, nárůst výdajů tedy představuje skutečný nárůst příjmů nemocnic.

Dalších 67 milionů proti plánu dá VZP odborným léčebným ústavům, kterým přidá 56 milionů, LDN pět milionů a hospicům šest milionů. Spolu s nárůstem, s nímž VZP počítala ve zdravotně pojistném plánu, si tato zařízení letos polepší o 271 milionů korun.