Akcie China Railway v Šanghaji debutovaly růstem o 69 procent

Šanghaj - Akcie čínské společnosti China Railway Group se dnes poprvé obchodovaly na burze v Šanghaji, kde zpevnily asi o 69 procent. Firma se zaměřuje na výstavbu železničních tratí a z hlediska tržeb je třetí největší stavební společností na světě. Rozhodující vliv v ní má ale nadále stát.

Kurz akcií uzavřel na 8,09 jüanu, zatímco upisovací cena činila 4,8 CNY. Tržní hodnota firmy se tak zvýšila v přepočtu asi na 23 miliard dolarů. Po prvním dni je vývoj zhruba v souladu s očekáváním, protože analytici většinou odhadovali růst kurzu o 50 až 80 procent. Hlavní index burzy v Šanghaji přitom o 0,07 procenta oslabil.

O akcie čínských firem je v posledních dvou letech značný zájem a podle agentury Reuters investoři čínské akcie stále chtějí. Hlavní akciové indexy v Číně sice v posledních týdnech zvolna klesají, dnešní debut China Railway ale pomohl zahnat obavy, že zájem o akcie opadá.

China Railway má na rychle rostoucím trhu výstavby železniční sítě téměř monopol a v rámci primární veřejné nabídky (IPO) získala v přepočtu tři miliardy dolarů (přes 53 miliard Kč). To byla u akcií v kontinentální Číně osmá nejvyšší hodnota. Dalších asi 2,5 miliardy dolarů firma získala z úpisu v Hongkongu, kde se akcie začnou obchodovat v pátek.

Analytici varovali, že pokud se debut nepovede, může to podkopat důvěru v akcie jak v Číně, tak v Hongkongu. Tyto dva trhy procházejí korekcí a ze svého maxima v říjnu sestoupily o více než deset procent. Úspěšný debut China Railway by tak mohl být stabilizačním prvkem.

„Kurz akcií China Railway měl v závěru obchodování snahu ještě zpevnit, byl ale rozumnější než u jiných primárních emisí,“ reagoval analytik Čou Lin z makléřské společnosti Huaxia Securities na fakt, že akcie řady firem debutovaly abnormálně silným růstem. V některých případech kurzy vzrostly 30 až 50 procent nad cenu, kterou odhadovali analytici.

Investice do akciových titulů jsou pro Číňany velmi lákavé. Úroky z vkladů poskytované bankami jsou totiž kvůli státní regulaci na velmi nízké úrovni. Denně v Číně přibývá sto tisíc drobných akcionářů. Právě oni mají velký podíl na silném výkonu čínských burz. „Číňani jsou velcí gambleři. Jak mají možnost někam zainventovat, někam si vsadit, tak to udělají, a proto jsou IPO (Initial Public Offering) docela lákavé,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 broker společnosti Brokerjet ČS Michal Tobiáš.

Méně hektický debut by měl pomoci stabilizovat trh před příchodem akcií, které se chystají vydat další velké podniky. Analytici se domnívají, že by mohl následovat mírný, ale stabilní růst cen, který přispěje ke zklidnění indexů.