Ceny plynu vzrostou domácnostem od ledna v průměru o 7,4 procenta

Praha - Společnost RWE Transgas, která je dominantním prodejcem zemního plynu v České republice, zvýší od ledna ceny plynu pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta. Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba zvýší průměrně o 132 korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl Roman Budinský ze skupiny RWE. Analytici čekali zdražení až o deset procent.

„Od začátku roku se cena ropy zvedla o více než 40 dolarů za barel, což je nárůst přes 70 procent. Dramaticky narostly také ceny ostatních ropných derivátů,“ zdůvodnil Budinský zvýšení cen. „Růst cen zemního plynu v Česku výrazně tlumí kurz koruny vůči americkému dolaru. Bez jejího vlivu by se zvedly podstatně výrazněji,“ dodal.

Během roku by se cena zemního plynu měla pohybovat na stejné výši jako v 1. čtvrtletí, nastínil Budinský. Jakým směrem se však vydá, nechtěl blíže komentovat, protože nelze odhadnout vývoj na světových trzích. „Mezi konkurenčními palivy nicméně posílil plyn svou pozici,“ upozornil Budinský. Jeho cena totiž nevzrostla v uplynulých dvou letech tak rychle jako například elektřiny či uhlí. Ve srovnání s lednem 2006 zaplatí odběratel v 1. čtvrtletí 2008 za plyn o 6,7 procenta více.

U průměrného zákazníka z řad domácností, který na plynu pouze vaří, se zvýšení ceny na měsíčních platbách projeví nárůstem o 12 korun včetně DPH. Domácnost, která zemní plyn používá navíc k ohřevu vody, zaplatí o 42 korun více. Provoz rodinného domku, v němž se zemní plyn používá k vaření, ohřevu vody a topení, se prodraží přibližně o 159 korun měsíčně.

Maloodběratelům, což jsou například živnostníci, vzrostou ceny pro 1. čtvrtletí v průměru o 8,7 procenta a středním odběratelům o 7,4 procenta.

Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí za měsíc zhruba o 536 korun více bez DPH. Firmě, která spadá do kategorie středního odběru se spotřebou 2500 MWh ročně, se měsíční účty zvýší o 10.843 korun.

Nejvíce, o 8,9 procenta, vzrostou ceny od Nového roku domácnostem na severu Moravy. Naopak nejmenší nárůst, o 5,9 procenta, zaznamenají zákazníci Jihomoravské plynárenské. Středočeská a Západočeská plynárenská zvýší ceny o 7,7 procenta, Východočeská plynárenská o 7,3 procenta a Severočeská plynárenská o 6,6 procenta.

„Regionální společnosti jsou různé a mají rozdílné provozní náklady, které se promítají do ceny. Mají i odlišnou strukturu zákazníků, proto jsou změny v regionech různé,“ řekl Budinský. I minulý týden oznámený nárůst regulovaných plateb za přepravu a distribuci zemního plynu, které se na celkové ceně podílejí více než 20 procenty, nebyl ve všech regionech shodný, upozornil Budinský.

RWE oznamuje ceny pro domácnosti čtvrtletně, vždy 30 dní před jejich zavedením. Od 1. října zvedla společnost RWE Transgas ceny plynu pro domácnosti v průměru o 4,8 procenta. Maloodběratelům vzrostly ceny ve 4. čtvrtletí v průměru o 5,2 procenta a středním odběratelům o 5,5 procenta.

Ceny pro velké zákazníky stanovuje RWE na rozdíl od ostatních typů zákazníků měsíčně, ale vypočítává je podle obdobného vzorce.

Tuzemský trh s plynem je od dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Ceny pro všechny kategorie konečných odběratelů si tak určují přímo sami dodavatelé.