Rusové, kteří v Česku nikdy nepracovali, dostávají český důchod

Praha - Rusové, kteří získají trvalý pobyt na českém území, mají nárok na český důchod i v případě, že tu nikdy nepracovali. Stanovuje to 48 let stará dohoda mezi Sovětským svazem a Československem. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ji dlouhodobě neúspěšně snaží změnit. Rusko je jedinou zemí, se kterou Česko podobnou dohodu má.

I když v Česku neodpracovali ani den, dostanou Rusové s trvalým pobytem český důchod. A mnohdy je taková penze dokonce vyšší než průměrný český důchod, který se počítá podle aktuální výše platů a činí asi deset tisíc korun. Podle ministerstva práce je takových cizinců na našem území několik stovek.

Jediným omezením pro všechny žadatele o důchod je trvalý pobyt v Česku. A jeho zařízení se stává v ruských kruzích výhodným byznysem. To připouští i Xenie Dobuševa z občanského sdružení Ruská tradice: „Jsou takoví lidé, kteří se vyloženě zabývají tím, že vám zařídí trvalý pobyt. Když si otevřete ruské noviny, můžete tam najít inzeráty.“

Pravidla, kvůli kterým český stát vyplácí důchod Rusům s trvalým pobytem, jsou skoro 50 let stará. Smlouva se Sovětským svazem platí oboustranně. Důchod v Rusku tedy mohou pobírat i Češi. Výhodné je to ale především pro Rusy. O tom je přesvědčená i Xenie Dobuševa: „Je to pro cizince atraktivní, protože je tady vyšší životní úroveň.“

To potvrzují i statistiky, počet Rusů v Česku roste. Za poslední čtyři roky se jejich počet téměř zdvojnásobil, teď je jich tu kolem 22 tisíc. Roste i počet žádostí o české důchody. Před třemi lety jich bylo zhruba sto, letos už čtyřikrát víc. Česká strana se už několikrát pokusila smlouvu změnit. Ale zájem je pouze na její straně.

Novou smlouvu už dokonce schválila česká vláda, jednali o ní i prezidenti Klaus a Putin. Rusko ale stále mlčí. Česko teď chce stávající úmluvu vypovědět. Návrh mají v nejbližších týdnech projednat ministři. „Gestorem dohody je ministerstvo práce a sociálních věcí, my jsme museli čekat na jejich impuls k vypovězení dohody,“ říká tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová.

Podle zástupců ministerstva by tento krok měl přimět ruskou stranu k jednání o nové podobě smlouvy. Do té doby zachraňuje český sociální systém před větší zátěží jenom fakt, že Rusové o této možnosti moc nevědí.