Ministerstvo financí poprvé vydá v aukci 50leté dluhopisy

Praha - Ministerstvo financí dnes bude na aukci dražit první emisi dluhopisů se splatností 50 let. Celkový objem emise je osm miliard korun. Na trh ministerstvo cenné papíry uvede příští pondělí. Česká republika bude po Velké Británii, Francii, Řecku a Itálii teprve pátou evropskou zemí, která 50leté dluhopisy nabídne.

Dosud byly vydány dluhopisy s maximální splatností 30 let, a to před rokem v prosinci. Vydáváním dlouhodobých dluhopisů se chce kromě jiného stát vyhnout situaci, kdy by podíl krytí krátkodobými dluhopisy byl příliš vysoký. V případě potíží na finančním trhu by hrozilo, že stát nebude moci financovat dluh prodejem pokladničních poukázek, získat peníze a splatit své dluhy.

Pro ekonoma Jana Havla je tato dlouhodobá emise překvapením: „Jestliže se ministerstvo chce zadlužit na padesát let, dává tím v podstatě najevo, že po tuto dobu nebude mít prostředky na splacení dluhopisů.“

Ministerstvo financí nahlíží na situaci jinak: „Chceme rozšířit portfolio jednotlivých dluhopisových programů. Rozhodli jsme se využít pozitivní situace v úrokovém vývoji,“ vysvětluje důvod emise náměstek ministra financí Eduard Janota a dodává: „Takto získané peníze lze využít pouze na financování státního dluhu.“ Ten tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je dále financován pokladničními poukázkami, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky. Ke konci září činil státní dluh České republiky 842,7 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá přes 84.000 korun.

Nominální hodnota dnes vydaného dluhopisu je 10.000 korun, jistý roční výnos má být 4,85 procent. Očekává se ale, že úroky dále porostou, takže cena fixně úrokovaných dluhopisů klesne. „Došlo-li by v budoucnu k tomu, že by výrazně vzrostla úroková sazba, cenné papíry začnou výrazně ztrácet na hodnotě. Je to běžné chování, státem určený úrok je přesně podle očekávání trhu. Pakliže budou investoři očekávat, že výnos z dluhopisu v padesátiletém horizontu bude vyšší, než kolik budou možné výnosy z trhu, tak cena, kterou za dluhopisy nabídnou, bude vyšší než ta nominální. Tím pádem se skutečný výnos z dluhopisu srovná s očekáváním, které trh má,“ dodává Jan Havel.