Nejvíce spamu vzniká stále v USA, šiřitelem je ale hlavně Čína

Praha - Spojené státy vedou podle časopisu Forbes i nadále žebříček zemí, kde vzniká nejvíce spamu a různých virů, které mohou poškodit počítač. Z hlediska šíření těchto programů ale vede Čína a také přibývá zemí, kde viry vznikají. Ukazují to výzkumy specializovaných firem, které zkoumají původ virů a navrhují obranu proti nim.

„Nejvíc spamů i virů pochází jednoznačně ze Spojených států, což je dáno tím, že počítačová scéna ve Spojených státech je zdaleka největší, tvoří tak polovinu celosvětové,“ uvedl šéfredaktor časopisu Inside Petr Koubský. Podle časopisu Forbes je typické, že kromě lidí ve Spojených státech jsou autory počítačových virů lidé v zemích s levnou pracovní silou. „Když jste v Rusku nebo Číně a máte diplom z oboru informačních technologií, můžete jít dělat mizerně placenou práci, anebo si vydělat tím, že využijete znalostí k nezákonné činnosti,“ vysvětlil Bill Pennington ze společnosti White Hat Security.

Nejvíce počítačů nakažených virem je nyní v Pekingu, což představuje pět procent všech takových počítačů. Podle odborníků jsou tam počítače málo chráněné antivirovými programy. Čína je zároveň i místem, odkud velké množství virů pochází. Prvenství si ale pořád drží Spojené státy.

Největší líhní spamu je Evropa. „Spamy vytvářejí lidé, kteří to dělají pro zisk, pro peníze, protože to pořád vynáší, i když se to normálnímu člověku nezdá, že by na ty neuvěřitelné nabídky mohl někdo reagovat, ale děje se tak a je to mnohamilionový dolarový byznys,“ řekl Koubský.

Vzhledem k tomu, že viry a spam vznikají ve stále více zemích, obtížněji se proti nim bojuje. K odhalení původu spamu a virů sledují počítačoví experti původní nastavení jazyka počítače, na němž programátor virus vytvářel. Více než třetina virů vzniká na počítačích, kde byla nastavena americká angličtina a další jazyky kromě britské angličtiny. Hned na druhém místě je čínština, na kterou připadlo 30 procent případů. Až s velkým odstupem je třetí Brazílie, odkud pochází 14,2 procenta virů a spamu. Čtvrté Rusko se na tvorbě škodlivých programů podílí z 4,1 procenta.

Tvůrci virů jsou také stále vynalézavější a od takzvaného phishingu, kdy se snaží z uživatelů vylákat důležité osobní informace, jako jsou čísla účtů a hesla, se přesouvají k propracovanějším metodám a hlavně fungují on-line ve více skupinách. Jedna skupina shromažďuje data uživatelů, druhá zajistí počítače a třetí přesouvá podvodně získané peníze. Každá z těchto spolupracujících složek přitom často působí nejen v jiné zemi, ale i na jiném kontinentě.