Náměstek Fuksa: Za rok touto dobou by měly být ČSA prodány

Praha - Vláda rozhodne o privatizaci Českých aerolinií (ČSA) do konce letošního roku, nejpozději na začátku příštího roku. V dnešním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS). Za rok touto dobou by tak mohly být ČSA zprivatizovány. Ministerstvo financí bude podle Fuksy prosazovat prodej celého 90% státního podílu jednomu strategickému zájemci. Stát by takto mohl získat až pět miliard korun.

O prodeji by měla vláda jednat podle náměstka již na svém zasedání na přelomu března a dubna, kdy by měla určit další postup. „Měla by se zpracovat konkrétní forma privatizace a vláda by mohla rozhodnout na konci letošního roku případě na začátku příštího roku, kdo by měl být vítězem této soutěže,“ uvedl Fuksa.

V případě aerolinek je podle Fuksy výhodnější prodej právě jednomu zájemci než přes burzu. „Prodej leteckých společností i letišť za posledních 20 let jednoznačně potvrzuje, že pokud se prodává majoritní balík je lepší jít ne přes burzu, ale prodejem jednomu strategického partnerovi,“ řekl.

Vedle ČSA vláda chystá privatizovat rovněž Letiště Praha, které převedla již na akciovou společnost. V úvahu podle Fuksy připadá jak prodej společnosti, tak i dlouhodobý pronájem. „Samozřejmě kritériem bude maximální výtěžnost této transakce. Jedná se o největší privatizaci v posledních osmi až deseti letech,“ uvedl.

Ministerstvo financí bude v případě Letiště Praha navrhovat prodej celého 92procentního státního podílu, za který by podle odhadů mohl získat 80 až 100 miliard korun. Podle Fuksy se ovšem nyní jedná také o variante, kdy by 34 procent akcií získaly Praha a Středočeský kraj. „Samosprávy mají vliv na rozvoj letišť. Například letiště v nizozemském Amsterdamu z 25 procent vlastní města Amsterdam a Rotterdam,“ uvedl.

Celkově by výnosy z privatizace měly být podle Fuksy využity na výstavbu silnic a dálnic, na ekologické závazky a důchodovou reformu.

Mezi zájemci o ČSA podle dostupných informací patří letecká společnost Air France, která již dříve ovládla nizozemskou KLM. Zájem o ČSA už dříve projevily také čínské aerolinky China Southern a účast v soutěži nevyloučila ani finanční společnost Penta. Zájem má mít údajně i skupina Odien Group, která nově vlastní cestovní kancelář Čedok. Ucházet se o ČSA hodlá údajně i ruský Aeroflot.

Prodej ruzyňského letiště je na privatizačním seznamu ještě před privatizací ČSA. Zájem o Ruzyni mají údajně desítky společností, včetně evropských letišť jako Frankfurt nebo Paříž.