Česko je solární velmocí

Praha - To, co solární elektrárna vyrobí za jeden rok, jaderná zvládne za 30 minut. Přesto je především díky ekologičnosti výroby energie ze slunečního záření o instalaci solárních panelů obrovský zájem. V Portugalsku se rozbíhá instalace největší solární elektrárny na světě o rozloze osmdesáti fotbalových hřišť. Česko ve srovnání s ostatními zeměmi nezaostává. Už řadu let tu fungují firmy na výrobu fotovoltaických článků a mají velký odbyt i v zahraničí. Solární energii podporuje vláda i společná politika EU.

„Zákon a vyhláška energetického regulačního úřadu garantuje vyšší než tržní cenu,“ uvedl v pořadu ČT Před polednem Jiří Beranovský ze společnosti Ekowatt. Také proto se v Česku solární energii daří.  Spotřebu energií rodinného domu zvládne třicet metrů čtverečních článků. Proto lze v Česku pozorovat stále více takových „soběstačných“ domů.
 
Daleko více se zde ale usazují producenti solárních panelů, kteří je pak exportují do světa. Mezi větší producenty patří japonská společnost Kaneka Corporation, která loni otevřela závod v Olomouci. Německá společnost Schott Solar otevřela továrnu ve Valašském Meziříčí už v roce 2005. Firma letos plánuje otevřít další tři výrobní linky.