Rusko chce svůj dluh Světové bance splatit dříve

Washington – Většinu svého dluhu u Světové banky chce Rusko splatit dříve a zatím nemá v plánu si od této instituce, ani od Evropské banky pro obnovu a rozvoj, vzít další úvěry. Na dnešním setkání s novináři to uvedl náměstek ministra financí Sergej Storčak.

Příjmy Ruska jsou v současné době díky rostoucím cenám ropy a plynu vysoké. Díky rostoucím příjmům Rusko také splatilo své dluhy u Pařížského klubu věřitelů. Státní zahraniční dluhy Ruska činí 41 miliard dolarů, což jsou pouhá čtyři procenta hrubého domácího produktu.

„Chceme se pokusit splatit 80 procent úvěrů dříve,“ uvedl Storčak. Nesplacený dluh Ruska u Světové banky činí zhruba pět miliard dolarů (95,3 miliard korun). Storčak se rovněž domnívá, že členství Ruska ve Světové bance a Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) již dosáhlo fáze, kdy by mělo být „povýšeno“. Znamená to, že Rusko by se stalo akcionářem obou institucí a v budoucnosti by si od nich už nepůjčovalo finance. Zástupce Světové banky v Moskvě Klaus Rohland se domnívá, že Rusko od Světové banky nyní potřebuje spíše než finanční pomoc zkušenosti a technickou asistenci. Rovněž dodal, že Rusko a banka se již dohodly na omezení úvěrů. Podle agentury Reuters ale obě strany zatím nezahájily jednání o předčasném splacení dluhu.