Ropa klesla poprvé za dva týdny pod 100 dolarů za barel

Londýn - Ceny ropy dnes prohlubují středeční propad. Před polednem americká ropa sestoupila poprvé po dvou týdnech zpět pod hranici 100 dolarů za barel. Na vývoj cen ropy i dalších surovin působí zejména obavy z dopadu případné americké recese na poptávku.

Barel americké lehké ropy ztrácel v 10:40 SEČ již téměř tři dolary a prodával se za 99,70 USD za barel. Pod 100 dolary se ocitl poprvé od 5. března. Zároveň je tak již asi 12 dolarů pod pondělním rekordem 111,80 USD. Severomořský Brent oslabil o 1,70 dolaru na zhruba 99 dolarů za barel.     

Investoři jsou nervózní z vývoje ekonomiky a hromadně prodávají komoditní kontrakty, aby si vybírali zisky z letošního prudkého růstu a uchovali je v hotovosti. Ropa letos do pondělního rekordu posílila asi o 16 procent, nyní však oproti počátku roku získává už jen šest procent.     

Spekulativní investiční fondy, jejichž investice od počátku roku táhly vzestup cen ropy i dalších komodit na nové rekordy, začaly během týdne hromadně prodávat a přesouvat se do bezpečí peněžní hotovosti. Výprodej zažil ve středu téměř celý trh komodit; prudce tak klesly ceny zlata i dalších drahých a průmyslových kovů. Zlato a měď jsou již asi deset procent pod maximy z počátku týdne, zůstávají však zatím stále výrazně nad úrovní z počátku roku.