Erste prodala Pojišťovnu České spořitelny skupině VIG

Praha - Rakouská Erste Bank prodala svou pojišťovnu, včetně všech jejích dceřiných podniků, mezi které patří i Pojišťovna České spořitelny a Poisťovna Slovenskej sporiteľne, skupině Vienna Insurance Group (VIG). Za prodej pojišťovacích aktivit rakouská banka získá 1,445 miliardy eur (v přepočtu zhruba 36,8 miliardy korun). Transakce musí ještě schválit příslušné úřady na ochranu hospodářské soutěže a lokální úřady vykonávající dozor nad pojišťovnami.

Erste v jednom balíku prodává středoevropské a východoevropské dceřiné pojišťovny v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Chorvatsku a také obě rumunské pojišťovny společnosti Banca Comercială Română. Erste a její dceřiné banky si v prodávaných pojišťovacích domech ponechají vždy jen pětiprocentní podíl.   

Erste Bank a VIG zároveň uzavírají distribuční smlouvy na dobu 15 let. „Budou vzájemně distribuovat své produkty více než 20 milionům zákazníkům na trhu s více než 120 miliony obyvatel,“ informovala mluvčí Erste Bank Hana Cygonková.     

Čistý výnos z transakce, jejíž dokončení se očekává v letošním třetím čtvrtletí, Erste použije k posílení kapitálové základny. Ukazatel vlastního kapitálu jí vzroste zhruba o 70 bazických bodů.     

Pojišťovna České spořitelny je čtvrtou největší pojišťovnou v České republice a dosud ji vlastnily Česká spořitelna (55,25 procenta) a pojišťovna Versicherung (44,75 procenta). Příjem Pojišťovny České spořitelny ze zaplaceného hrubého pojistného dosáhl v roce 2007 objemu 232,9 milionů eur.     

Poisťovna Slovenskej sporiteľne podle předepsaného hrubého pojistného ve výši 24,8 milionů eur zaujímá deváté místo na slovenském trhu. Z jedné třetiny ji vlastní Erste Bank, z jedné třetiny Slovenská sporiteĺna a z jedné třetiny společnost Versicherung.