Čeští zájemci si mohou koupit letenky do vesmíru

Praha – Účast na jednom z komerčních letů do vesmíru, které připravuje americká společnost Virgin Galactic, si nyní mohou zakoupit také čeští zájemci. Za 200 000 dolarů, resp. 3,2 milionu korun je prodává cestovní kancelář Typ Agency.

V ceně letu, který má startovat z kalifornského Mojave Spaceport (Virgin plánuje později postavit nové vesmírné centrum v Novém Mexiku), bude také fyzická i psychologická příprava vesmírných turistů. První z nich mají podle plánů Virgin Atlantic opustit planetu na konci roku 2009.

Česká společnost zahájila prodej míst do raketoplánu SpaceShipTwo dnes a již se jí ozvali dva zákazníci „V tuto chvíli registrujeme dva vážné zájemce,“ uvedl Hanuš Němeček z Typ Agency, očekává ovšem, že si letenky do konce roku zakoupí větší množství lidí.

Společnost Virgin Galactic již prodala přes 200 „vesmírenek“, z nichž přibližně polovinu zakoupili Američané. Agentura ČTK uvádí, že zákazníci české cestovní kanceláře jsou na 168. místě v pořadníku. Každého letu se zúčastní dva piloti a šest cestujících.

SpaceShipTwo má navázat na vesmírný letoun SpaceShipOne, který v roce 2004 jako první soukromý stroj překonal hranici atmosféry. Turisté mají vystoupit alespoň do výšky 360 000 stop (110 km) nad povrch oceánu a překonat tak stokilometrovou tzv. Karmanovu linii, která je uznávána jako hranice zemské atmosféry a vesmíru. Nad ní, tedy ve stavu beztíže, potom stráví zákazníci Virginu přibližně pět minut.