Nový Zéland jako první stát světa liberalizuje obchod s Čínou

Peking - Nový Zéland se dnes stal prvním státem, který uzavřel s Čínou dohodu o volném obchodu. Obě země na jejím základě zahájí postupné odbourávání cel ve vzájemném obchodu, které bude znamenat přínos pro obyvatele v obou zemích.

U zboží, kde nyní platí vyšší cla, bude jejich odbourávání rozfázováno do více etap. Do roku 2013 by ale mělo být zhruba 31 procent novozélandského vývozu do Číny bez cla. Pomaleji se budou snižovat cla na mléčné výrobky, což je jeden z hlavních vývozních artiklů Nového Zélandu. Potrvá to až do roku 2019, než bude bez cla téměř veškeré zboží pocházející z Nového Zélandu.   

Vedle zboží se dohoda o volném obchodu týká i služeb, počínaje bankovními a pojišťovacími službami přes vzdělávací programy po možnost výměny pracovních sil. Na relativně malý Nový Zéland tak bude moci přijít za prací až 1800 Číňanů ročně, jejich pobyt však bude zřejmě omezen pouze na práci v určitých odvětvích, například v tradiční čínské medicíně, výuce jazyků nebo potravinářství.     

Dohodu za Čínu podepsal ministr obchodu Čchen Te-ming a jeho novozélandský protějšek Phil Goff. Ceremoniálu byli přítomni i předsedové vlády, za Čínu Wen Ťia-pao a za Nový Zéland Helen Clarková. Ta je jedním z prvních významných politiků západního světa, kteří přijeli do Pekingu krátce po nepokojích v Tibetu.     

Peking smlouvu s Wellingtonem podepsal po 15 kolech vyjednávání, které trvalo tři roky. Clarková řekla, že další vyspělé země se podle ní budou zřejmě snažit o totéž, čeho dosáhl Nový Zéland. „Austrálie s Čínou samozřejmě jedná také a ráda by byla tam, kde jsme teď my. Myslím, že zájem je zřejmý v Evropské unii a řekla bych, že bude širší zájem i ve Světové obchodní organizaci,“ upozornila Clarková.     

„Pro vztah mezi Čínou a Novým Zélandem je to historický den,“ podtrhl událost před podpisem dohody předseda čínské vlády. Podpis smlouvy podle něj znamená, že Peking splnil cíl, který si při jednání s Novým Zélandem stanovil před dvěma lety. Prospěch z dohody by podle ministerského předsedy měli pocítit lidé v obou zemích.    

Objem obchodu mezi oběma zeměmi v současné době přesahuje hodnotu 6,1 miliardy dolarů (asi 97 miliard Kč) ročně. Z toho zhruba 75 procent připadá na vývoz z Číny. Až vejde dohoda 1. října v platnost, vývoz z Nového Zélandu do Číny, kde se nyní uplatňuje clo do pěti procent, nebude zatížen žádným clem.

Vydáno pod