Ministerstvo zemědělství plánuje zrušit daň z nemovitosti pro majitele lesů

Praha - Majitelé lesů možná v příštích letech ušetří. Ministerstvo zemědělství totiž uvažuje o tom, že by nemuseli platit daň z nemovitosti. To se ale nelíbí hlavně obcím, které by tak přišly o peníze do svých rozpočtů.

Vlastnit les není v Česku žádná výhra. Drobní majitelé totiž musí za každý hektar na dani ročně zaplatit téměř sto korun. A to i v případě, kdy v lese nehospodaří a nemají z něj žádné peníze. „Máme se ženou čtyři hektary a byl bych rád, kdyby se neplatilo. Vždyť se platí ze všeho,“ stěžuje si majitel lesa Josef Štenbera.

Ministerstvo zemědělství už pracuje na návrhu, který by majitele lesů od daně osvobodil. Udržování lesů je podle něj ve veřejném zájmu, zadržují vodu nebo slouží k rekreaci. „Hlavním důvodem je ocenění funkcí, které les plní pro společnost a které nejsou žádným způsobem promítnuty do zisku nebo ekonomického výsledku,“ vysvětluje Tomáš Krejzar z ekonomického odboru lesního hospodářství.

Majitelé lesů zaplatí na dani ročně 160 milionů korun. Peníze jdou pak přímo do obecních rozpočtů. Třeba obec Zbiroh si díky tomu letos polepší o milion korun. „Pokud by daň z nemovitosti vůbec nebyla, milionová částka nás pochopitelně zaskočí a zhorší nám rozpočet,“ říká tamní starosta Jiří Pražský. Když obce tento příjem ztratí, budou podle Svazu měst a obcí po státu požadovat, aby jim chybějící peníze nahradil. Jeho místopředseda Jaromír Jech se obává případných dopadů nových opatření. „Jakýkoliv výpadek příjmů je bolestnější, tak se dá očekávat, že pro menší obce by ten výpadek byl citelnější než pro větší město.“

O tom, zda majitelé lesů budou platit daň z nemovitosti by podle ministerstva financí měli v budoucnu rozhodovat obecní zastupitelé. Ministerstvo zemědělství má tento návrh předložit vládě ještě do konce roku, pokud ho schválí a projde parlamentem, mohl by začít platit od 1. ledna 2009.