Bývalý šéf firmy Bayou půjde za podvod na 20 let za mříže

New York - Spoluzakladatele a bývalého šéfa americké finanční společnosti Bayou Group Samuel Israel (48) dnes soud odsoudil k 20 letům vězení za podíl na podvodu, který připravil investory o více než 400 milionů dolarů (přes šest miliard korun). Israel se již v roce 2005 přiznal ke zpronevěře a zločinnému spolčení, jež vedly k pádu podniku.

Israel musí rovněž zaplatit odškodné 300 milionů dolarů. Trest je v tomto případě obzvlášť přísný, což federální směrnice vyžadují u podvodů, které investorům způsobily značnou ekonomickou újmu.     

Soudkyně Colleen McMahonová upozornila, že mohla Israela poslat do vězení až na 30 let. Rozhodla se však pro kratší trest, protože Israel spolupracoval při vyšetřování.   

Odsouzený manažer přiznal, že spolu s dalším zakladatelem podniku Jamesem Marquezem a finančním ředitelem Danielem Marinem lhali zákazníkům o hospodářských výsledcích podniku a vydělávali miliony dolarů na provizích za ztrátové obchody, které klientům zprostředkovávali. Marino byl již dříve odsouzen ke stejnému trestu jako Israel. Marqueze poslal soud do vězení na čtyři a čtvrt roku. 

Israelův trest odnětí svobody patří k nejdelším, jaké kdy americké soudy kriminálníkům z řad manažerů udělily. Bývalý šéf zkrachovalé firmy Enron Jeffrey Skilling byl odsouzen ke 24 letům a bývalý šéf WorldComu Bernard Ebbers k 25 letům vězení.