Majitel OKD požádal o vstup akcií na hlavní trh pražské burzy

Praha - Společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, přeložila Burze cenných papírů Praha oficiální žádost o přijetí emise akcií na hlavní trh. O žádosti bude rozhodovat burzovní kotační výbor v pondělí 21. dubna. Emise NWR by měla být největším veřejným úpisem akcií v Česku.

Analytici odhadují, že objem upisovaných akcií NWR, které by se vedle Prahy měly obchodovat i na burzách v Londýně a ve Varšavě, by mohl být až 35 miliard korun a tržní kapitalizace celé firmy by tím mohla převyšovat 100 miliard korun. Na pražském trhu by se tak emise NWR mohla přiblížit velikosti úpisu pojišťovny Vienna Insurance Group, nyní páté největší na trhu s kapitalizací kolem 125 miliard korun.     

Očekává se, že akcie NWR na pražské burze rozšíří elitní obchodní systém SPAD, kde nyní zahrnuje cenné papíry 13 společností. Akcie NWR by se tak staly i součástí hlavního indexu PX. Ještě do konce letošního roku by se akcie NWR mohly stát dokonce součástí prestižního indexu londýnské burzy FTSE 100, napsal britský list Financial Times.     

NWR, která je registrovaná v Nizozemsku, chce prodejem akcií, které mají být určeny i pro drobné investory, získat alespoň jednu miliardu eur. Z výtěžku pak chce financovat nákup a rozvoj dolů v Polsku a na Ukrajině.