Půjčeným německým autem za hranice? Ne do Čech

Praha - Některé německé autopůjčovny vzaly zákazníkům možnost s pronajatým autem u našich západních sousedů přejet hranice. Důvodem je množící se počet krádeží a zmizení vozidel v Česku. Auta jsou na falešné doklady půjčeny, ale už ne vráceny. Společný bezcelní prostor si tak vybírá jednu z prvních daní.

„Za naši společnost jde o desítky vozidel,“ postěžoval si Jiří Houser marketingový ředitel Europcar. Auto si zákazník může půjčit i u dealera české Škody. Ani takový vůz ale do Česka nemůže. „Máme zkušenosti, že některé smluvené půjčovny našich dealerů nevidí rády půjčení auta do Čech,“ potvrdil mluvčí Škody-Auto Evžen Krauskopf.

Statistiky ministerstva vnitra po rozšíření Schengenu nárůst krádeží ale neukazují. „Šengenský informační systém obsahuje množství různých dat a díky tomu, že ta data máme k dispozici, což dříve nebývalo, tak i práce české policie může být mnohem efektivnější,“ tlumí obavy mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Češi ale nejsou jediným, koho se Němci bojí, některé půjčovny nedovolí přejezd ani Italům. Brání tomu právní a pojišťovací důvody. Většina aut z půjčoven totiž nemá pojištění všech rizik a hrozí, že peníze za ukradený vůz v zahraničí by firma nedostala.

Vydáno pod