Český telekomunikační úřad chce zajistit větší konkurenci v oblasti telekomunikací

Praha - V oblasti telekomunikací poroste v České republice konkurence. Český telekomunikační úřad chce totiž zlevnit cenu za propojení mezi telekomunikačními firmami. Tím nabídne lidem větší konkurenci a lepší ceny. Kromě toho přestane nutit dominantní společnost Telefónica O2, aby provozovala tolik telefonních budek.

„Český telekomunikační úřad se snaží zvýšit konkurenci na trzích elektronických komunikací. Jedna z věcí, které trvale sledujeme, jsou ceny za zpřístupnění telefonních linek. Provedli jsme cenovou kontrolu a předpokládáme, že by se ceny měly snížit zhruba o dvacet procent,“ upřesnil Pavel Dvořák, předseda ČTÚ.

Jedná se hlavně o běžné volání, u internetu pak o broadbandové připojení, ale snížit by se měly také ceny širokopásmového přístupu k internetu přes pevné linky. Podle Dvořáka se však poplatky za použití pevné linky nezruší kompletně, protože je třeba hradit náklady související s provozem složité telekomunikační infrastruktury.

Počet pevných linek přitom neustále klesá, letos pravděpodobně klesne pod 3 miliony. Dramaticky také klesá jejich používání. ČTÚ se dále chystá snížit počet telefonních budek ze současných devíti tisíc, protože jsou ztrátové.