Do Česka míří firma, která vydělá na rychlé smrti klienta

Praha - Vstup na český trh připravuje maďarská realitní společnost Hild, která nabízí seniorům, že od nich koupí jejich nemovitost výměnou za doživotní rentu a starost o vše, co s provozem domu souvisí. Uvedl to dnes server iHned.cz. Člověk nad 65 let přepíše svou nemovitost na firmu za třetinu odhadní ceny a doživotní poplatek ve smluvní výši.

Společnost klienta nechá v domě až do smrti žít. Zisk firmy je tím větší, čím dříve její klient zemře. Marketingový ředitel společnosti Gábor Földeák Hospodářským novinám potvrdil, že Hild do Česka přijde. Dodal však, že „vše je v takovém stádiu příprav, že by bylo neseriózní k tomu říkat více“.

Podle serveru se dá očekávat, že v Česku vyvolá obchodní nápad Hildu velkou polemiku, jako se to stalo v Bulharsku. Nejde přitom jen o etiku - v Bulharsku se po vstupu Hildu hledá odpověď na otázku, zda doživotní renta za nemovitost spadá pod regulovatelné podnikání a jak ošetřit riziko, které důchodci podstupují.

Služba Hildu vypadá totiž jako bankovní služba na způsob zpětného leasingu. Zároveň ovšem působí jako běžné životní pojištění, kdy je jednorázovým vkladem nemovitost a odměnou doživotní renta. Hild ovšem není ani banka ani pojišťovna a nevztahují se na ni pravidla ani regulace, uvedl server.

Podle oslovených právníků firma s touto činností na českých trh může přijít i bez jakékoliv licence. „Bankovní službu“ totiž nenabízí Hild, ale důchodce, který výměnou za splátky prodává svůj dům, napsal iHned.

V Česku bude podle právníka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Petra Novotného záležet hlavně na tom, jak budou vypadat smlouvy. „Prodávajícího by mělo zajímat, jak bude zajištěno, že společnost Hild dostojí svým závazkům,“ uvedl Novotný.

Spočítat výhodnost produktu není jednoduché. Výše renty je individuální a společnost žádný modelový příklad neuvádí. Při odhadní ceně nemovitosti dva milióny korun dostane klient v Maďarsku v přepočtu 600.000 korun, ve výjimečných případech prý až jeden milion, a k tomu podle věku a „okolností“ doživotní rentu 7000 až 15.000 korun.