Jihočeská Zlatá niva dostane chráněné zeměpisné označení

České Budějovice/Brusel - Plísňový sýr Jihočeská Zlatá niva vyráběný největší tuzemskou mlékárnou Madeta dostane s největší pravděpodobností od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Půjde o první český sýr, který ochranu získá. V seznamu Evropské komise tak Česko bude mít již šestnáctou potravinářskou specialitu s touto výsadou, což ho řadí na první místo mezi evropskými nováčky. ČTK o tom dnes informoval europoslanec Jan Březina.

Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci. Podle dostupných informací komise žádné námitky neobdržela, a udělení práva na chráněné označení by tak mělo být již formalitou.     

„Podle mých informací z Evropské komise marně uplynula lhůta, v níž bylo možno vznést proti ochraně námitky, a udělení certifikátu o ochraně označení Jihočeská Zlatá Niva tak již nic nestojí v cestě,“ informoval europoslanec. V praxi to znamená, že výroba napodobenin, ať už v Česku nebo v zahraničí, bude nepřípustná. Pokud se nějaká objeví, bude se moci výrobce bránit i soudně.      

Na podobné právo ochrany aspirují další tuzemské výrobky. U Olomouckých tvarůžků a Karlovarských oplatek mají námitky Německo a Rakousko. S problémy se potýkají také některé žádosti na ochranu piv - Černá hora, Brněnské pivo a Znojemské pivo. Čekají na zveřejnění v Úředním věstníku EU, přestože všechny stanovené předpoklady splnily.  

Nejvíce chráněných označení unie udělila Itálii s více než 160 výrobky, podobně je na tom Francie. Španělsko a Portugalsko mají přes 100 chráněných zemědělských a potravinářských produktů.

Vydáno pod