American Airlines zřejmě jednají o alianci s Continental

New York - Největší americký letecký přepravce American Airlines vede pokročilá jednání o alianci s aerolinkami Continental Airlines. Zároveň je na počátku jednání o fúzi s US Airways, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje.

Před dvěma týdny oznámily fúzi americké letecké společnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines. Spojením, které vytvoří největší firmu v oboru na světě, se chtějí bránit prudce rostoucím cenám leteckého paliva, dopadům slábnoucí ekonomiky a sílící konkurenci z Evropy. V leteckém odvětví se v poslední době aliancím daří, protože vytváří zisky prostřednictvím marketingových programů a sdílení letových kódů.

Aliance American Airlines a Continental Airlines by podle zdrojů fungovala na podobném principu jako aliance SkyTeam, jejímž členem jsou i České aerolinie nebo právě Delta Air Lines. Společnosti by se tak dělily o své cestující. Agentura Reuters ale připomíná, že Continental také jedná o fúzi s United Airlines. Podle ní si zvolí buď alianci, nebo fúzi. Obě varianty prý v úvahu nepřipadají.

United Airlines zároveň vážně jednají o fúzi s US Airways. Brzy by se tak podle zdrojů měly spojit buď s Continental Airlines, nebo US Airways. Jednání American Airlines a US Airways v tuto chvíli podle zdrojů vážná nejsou.