Microsoft chce koupit portál Seznam.cz

Praha - O dlouhodobě nejnavštěvovanější a zároveň nejstarší internetový portál v Česku Seznam.cz má zájem světová jednička ve výrobě softwaru Microsoft. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny. Zakladatel a většinový majitel Seznamu.cz Ivo Lukačovič ale spekulace o chystaném prodeji portálu popírá.

Nejvyšší šéf softwarového gigantu Steve Ballmer jede v květnu do Prahy přednášet. Lukačovič s ním má podle deníku naplánovanou schůzku. „Jedná se o snídani se Stevem Ballmerem, kde bude asi deset podnikatelů u jednoho kulatého stolu, to znamená, že asi těžko by se tam mohlo jednat o prodeji Seznamu,“ reagoval na spekulace v rozhovoru pro ČT24 Lukačovič.

Podle dříve zveřejněných informací by se měl prodávat jak podíl minoritních akcionářů Tiger Holding Four a Miura International, tak i 70 procent Lukačoviče. Ten ale zprávy o prodeji opakovaně popírá. „Seznam neprodám,“ tvrdí. Požadovaná cena za celý Seznam.cz by se měla pohybovat kolem jedné miliardy dolarů (zhruba 16 miliard korun).

Seznam, který denně navštíví 2,1 milionu uživatelů, založil Lukačovič v roce 1996 jako první tuzemský vyhledávač. Za loňský rok Seznam.cz očekává tržby kolem 1,4 miliardy korun a zisk přes půl miliardy. Příjmy firmy pochází zejména z placeného umístění odkazů v katalogu a reklamy.

Seznam.cz není jen vyhledávač, ale provozuje zhruba 30 služeb. Patří mezi ně zpravodajský server Novinky.cz, bezplatný e-mail, videoserver Stream.cz či komunitní weby Lidé.cz a Spolužáci.cz.